Verhuftering aanleiding tot heropvoeding

skip to main | skip to sidebar
Verhuftering aanleiding tot heropvoeding

Verhuftering aanleiding tot heropvoeding

Een rechtbank in Groot-Brittannië heeft gisteren twee broers van 10 en 11 jaar veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens een sadistische aanval op twee andere jongetjes. Dit krantenartikel sluit af met dat de twee kinderen thuis geregeld pornovideo’s en uiterst gewelddadige horrorfilms bekeken. Dit is maar een voorbeeld waaraan te zien is dat onze samenleving aan het verpauperen is. Waar moet het heen met de jeugd van vandaag, zal menigeen zich afvragen. Dit gebeurd natuurlijk alleen buiten Nederland zou men denken, maar juist het tegendeel blijkt waar te zijn. Vorig jaar in Groningen hebben 5 jongeren tussen de leeftijd 17 tot 20 jaar een 53-jarige plaatsgenoot om het leven gebracht. De reden daartoe, de jongens wilden de man van geld en softdrugs beroven. De voorbeelden liggen voor het oprapen. Zoek en gij zult vinden. Mijn vraag, gedeeld met velen anderen, luidt:”Hoe is het zo ver kunnen komen”. Ik denk dat het komt omdat wij de controle over onze eigen jeugd hebben verloren. De jeugd luistert naar niemand en doet waar die zin in heeft.

Vrije Opvoeding

Na even rond te hebben gekeken op het internet kwam ik de volgende tekst tegen: ‘De pedagogische dromers van weleer die meenden dat de mensheid gebaat zou zijn met vrije opvoeding krijgen nu de rekening gepresenteerd’. Goed, we weten nu wat misschien een oorzaak had kunnen zijn voor de verhuftering van onze samenleving, maar waarom koos men dan voor de vrije opvoeding? Nou, omdat men dacht dat dit het beste zou zijn voor het kind of men wist niet hoe het kind op te voeden of men had geen tijd voor opvoeding. Ik schrok ervan toen ik dit las, want het leek wel of alle verantwoordelijkheid bij het kind werd gelegd. Vrije opvoeding zorgt ervoor dat het kind zonder grenzen opgroeit en heeft het idee dat hij alles mag wat hij wil. Aangezien deze kinderen geen sociale waarden en normen werden meegeven, zal het kind weinig tot geen sociale waarden hebben. Bij kinderen die wel sociale waarden hebben mee- gekregen is te zien dat deze een geweten hebben. Een geweten is bijvoorbeeld een stemmetje dat zegt wat niet goed is. Kinderen zonder een geweten doen waar ze zin in hebben en houden geen rekening met de gevoelens van anderen. Reden genoeg voor mij om te geloven dat vrije opvoeding de euvel is van de verhuftering van onze samenleving. Maar laten we het daarbij of gaan we er wat aan doen? Ik in ieder geval wel. Ik overweeg te kijken naar een andere stijl van opvoeden waarbij kinderen en de samenleving baat zullen hebben.

Opvoedingsstijlen

Opvoeding, is het proces waarin iemand gevormd wordt naar de normen van diens opvoeder(s) en daarmee meestal de samenleving waarin hij leeft. Vaak wordt deze term gebruikt voor kinderen, die tijdens hun jeugd de gewoontes, normen en waarden van hun omgeving krijgen bijgebracht. Maar omdat er genoeg informatie te vinden is op internet en in boeken over de voor- en nadelen van verschillende opvoedingsstijlen, ga ik over op hoe ik denk de verhuftering van deze samenleving aan te pakken. Ik noem het heropvoeding.

De opvoeder(s)

Heropvoeding van jeugdigen is zeker belangrijk, maar de heropvoeding van de opvoeder(s) is in mijn ogen nog veel belangrijker. Opvoeder(s) die kozen voor een vrije vorm van opvoeden moeten overwegen te heropvoeden. Met heropvoeden bedoel ik dat de opvoeder(s) de verantwoordelijkheid gaat nemen om het kind op te voeden naar de gestelde normen en waarden van onze samenleving. Zodat het kind niet alles maar doet waar het zin in heeft, maar rekening gaat houden met de gevoelens en meningen van anderen om zich heen. Opvoeder(s) neem de tijd voor het kind, een kind is een kostbaar iets en dient met respect behandeld te worden.

Hoop

Eenmaal zover, hoop ik dat de verhuftering afneemt in onze samenleving en dat dit woord uiteindelijk verdwijnt uit het woordenboek. Verhuftering gebeurd op vele manieren, maar ik vond het tijd worden om aan de bel te trekken voor de kinderen die alles maar doen en niet weten wat voor pijn en verdriet ze bij andere doen. Ik hoop door het schrijven van deze column dat u stappen gaat zetten om te zorgen voor een betere samenleving, beginnende bij uzelf.

Tot Slot

Aan het eind te zijn gekomen van mijn column wil ik nog even afsluiten met de volgende woorden. Netwerk deed een onderzoek naar verhuftering in Nederland. Het blijkt dat vijftig procent van de Nederlanders zich stoort aan onbeschoft gedrag. Ergernissen lopen van agressie in het verkeer, afval op straat tot hondenpoep. Als wij onze kinderen eens gaan opvoeden naar de regel: doe niet wat gij ook niet wil dat u geschied, dan zou onze samenleving er toch heel anders uit zien. Vind u niet?

1 reacties:
kingkong zei
Dit bericht is verwijderd door de beheerder van een blog.
19 maart 2010 06:24

Een reactie plaatsen

Startpagina Abonneren op: Berichten (Atom) Volgers
Blogarchief
▼ 2010 (1)
▼ februari (1)
Eerste blog

Dit is een blog opgesteld door een leger des heils Zwolle medewerker met de naam Evan en 2,30 meter lang die afkomstig is uit Zuid-Afrika en die denkt de samenleving even op te voeden maar heeft zelf weinig opvoeding genoten gezien zijn geroddel en gedrag tegenover kansarmen.
Bij het leger des heils word iedereen in dienst genomen die weinig of geestelijke ontwikkeling en beschaving hebben genoten maar als zij maar een “christelijke inslag” tonen.
Deze Evan zegt dat hij maatschappelijke dienstverlening studeert maar daar is niets van te merken tegenover dakloze clienten die door begeleiders van het leger des heils met weinig respect en menselijk gevoel worden op gevangen.
Als de medewerkers van het leger des heils Zwolle zelf bij de nachtopvang dakloze clienten de deur wijst dan is er maar weinig te merken van enig medegevoel en empathie tegenover je medemens en waar het alleen maar gaat om hun eigenbelangen en inkomsten.
Maar zo lopen er ook nog vele vrouwelijke hulpverleners rond die zichzelf vreselijk belangrijk voelen en oppermachtig en laten dat ook merken naar de daklozen toe maar zij strijken een hoop belastinggeld op en doen daar niets voor en dat is bij de lokale en politiek Den Haag al jaren bekend maar die blijven subsidies verstrekken.

Over anaconda15

1.80 meter lang blauwe ogen Nederlands Techneut en gek op wetenschap Erg handig en visionair
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s