rapport_2011-160_de_menselijke_maat
rapport OM bekent dat er geen toezicht is op zorgaanbieders
In 2001 deed de Algemene Rekenkamer een onderzoek naar de rol van het zorgkantoor die de AWBZ gelden verdeelt over de instellingen die AWBZ gefinancierde zorg zouden leveren.
Het bleek dat het zorgaanbod van veel instellingen o.a. over de opvang voor dak en thuislozen niet overeenstemt met de zorg/hulpvraag van de client en die totaal geen keuzevrijheden heeft om de juiste instelling te kiezen.
Nu in 2010 is er niets veranderd aan de situatie en controleert de regionale zorgkantoren of het CIZ niet de instellingen die zorg/hulp zouden leveren toegesneden op de wensen van de client.
De Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgen ook signalen binnen van clienten ook uit het daklozencircuit dat de instellingen geen zorg en hulpverlening bieden en waar er misstanden heersen binnen de panden waar clienten (daklozen))gehuisvest zijn of overnachten in slaaphuizen maar daar word niet op gereageerd nog een onderzoek ingesteld.
Nu gaat de Zorgautoriteit de zorgkantoren controleren maar dat is een foutieve benadering,er kan beter onderzocht worden bij de zorgaanbieders of hun aanbod overeenkomt met de hulpbehoeftes van de b.v. dakloze client en waar de client zelf benaderd word om informatie op te vragen hoe hij of zij geholpen word.
Want dan worden de rechten van de client serieus beoordeeld in plaats van de zorgaanbieders om inlichtingen op te vragen want die zal een rooskleuriger beeld voorstellen dan dat het in werkelijkheid aan toe gaat.
Als clienten binnen de zorg en welzijnssector gaan klagen bij een klachtencommissie etc. dan krijgen zij met tegenwerking en sanctiebeleid te maken en waar dan de rechter aan te pas moet komen om de zorg/welzijnsinstelling op hun plichten te wijzen.
Dit komt door de hiaten in de wet en regelgeving waardoor iedereen zonder enige opleiding in staat is om een AWBZ instelling op te zetten met paar man en een bestuursstructuur want van richtlijnen of criteria in de wet hoe zorg/hulp dient te worden uigevoerd is geen sprake.
En zo worden fraudepraktijken in de hand gewerkt door het ontbreken van wettelijk geregeld toezicht.
Een link naar AWBZ fraude:OM “rapport persoons gebonden budget zorg verantwoord” te vinden op de googlefunctie.