Link:http://youtu.be/uQl2T5893IA
Tags: Elco Brinkman | Louk Hermans | Meavita | Philadelphia Zorg | Rochdale
Google zoekresultaat
Klik op een term om naar de plek te springen waar deze het eerst voorkomt, of ga terug naar de zoekresultaten
Koninklijke MKB voorzitter Louk Hermans staat slechts 28ste op de lijst van Volkskrant van 200 meest invloedrijkste Nederlanders maar hij behoort met mensen als Elco Brinkman, Alexander Rinooy Kan, Bernard Wientjes en Agnes Jongerius tot de kleine selecte kring van doorgewinterde polderaars, die onderling de informele macht in politiek Den Haag verdelen.
Hermans heeft de pech dat hij VVDer is en die achterban is niet erg krachtig op dit moment. Maar hij lijkt er weinig last van te hebben, getuige zijn eigengereide optreden optreden bij Meavita (betekent ‘mijn leven’), het failliet gegane zorgconcern waarvan hij president commissaris was. Lees het verslag hoe Hermans met het bestuur megalomane groei nastreefde met forse ICT projecten, een soort ‘Titanic’ die uiteindelijk met 20 0000 medewerkers en vele tientallen miljoenen verlies ten onder ging. 100 000 klanten – hulpbehoevenden dus – hadden het nakijken. In de nadagen benoemde Hermans nog snel een VVD ‘vriend’ tot directievoorzitter en daarna speelde ‘het orkest’ totdat het schip verdween. De Tweede Kamer kondigde een onderzoek aan.
Deze casus doet erg denken aan Philadelphia, ook een zorginstelling, dat in korte tijd 50 miljoen verspeelde. Journalist Mirthe Hilkens wond zich hier mateloos over op, in haar artikel: ‘Gezocht effectief medicijn tegen grootheidswaan’. Ze had het over Elco Brinkman, president commissaris en CDA coryfee, die vooral partijvrienden tot commissaris koos. De brokken waren
nadien niet te overzien. Woningcoöperatie Rochdale is een ander geval. Een politiek kopstuk was hier niet direct mee verbonden. Hier werd toegestaan dat directeur Mollenkamp, bijgenaamd ‘de zonnekoning’, met het geld van de belastingbetaler een Maserati kocht en een villa in Spanje. Ook werd in een jachthaven belegd samen met een partner die banden had met de vermoorde onroerend goed magnaat Endstra, bijgenaamd ‘de bankier van de onderwereld.’ De namen van de commissarissen zult U vergeefs zoeken in de Nederlandse kwaliteitspers, maar er waren twee advocaten bij Mr Rood en Mr de Dood , alsmede communicatiedeskundige professor van Cuilenburg.
Minister van der Laan heeft tot 1 juli twee toezichthouders benoemd: Arthur Doctors van Leeuwen, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, en Pim Vermeulen, voormalig bestuursvoorzitter van de Bank Nederlandse Gemeenten. Twee geheide polderaars. Binnenkort horen we meer, of toch weer niet? Onderzocht wordt hier onder andere of er sprake was van zelfverrijking. Hoelang zullen we op deze wijze nog het middenveld organiseren en daar miljarden neerleggen die vrijwel ongecontroleerd worden besteed. In mijn artikel ‘Elco Brinkman onderkoning van Nederland?’ stel ik dat de opeenhoping van banen van de polderbestuurders goed toezicht in de publieke sector feitelijk onmogelijk maakt. Bovendien bevordert het de cultuur van ‘ons kent ons’, die vóór de governance code Tabaksblat ook gold voor beursfondsen. Daar is nu een limiet gesteld aan het aantal
bestuursfuncties dat men mag vervullen. In den Haag knoeit men rustig verder Tientallen miljoenen belastinggeld worden vernietigd, tal van onderzoeken worden ingesteld, maar veranderen doet er (nog) niets. De kiezer rent weg van de middenpartijen, waarom, tja, wilt u er nog bij horen? Of anders gezegd: willen de echte democraten opstaan en Den Haag hervormen, dan hoeven we niet te radicaliseren. Gerelateerde berichten:
- Artikel
- > ‘Elco Brinkman zat glashard te liegen’

‘Elco Brinkman zat glashard te liegen’
29 april 2009
Elco Brinkman treed per 1 mei af als voorzitter van de raden van toezicht van Philadelphia en Espria, het moederbedrijf van de gehandicaptenzorgverlener. Hij wordt opgevolgd door Martin van Rijn. De positie van Brinkman was niet houdbaar nadat Philadelphia vorig jaar bijna failliet ging. OR-voorzitter Evert van Dalen meldt in Praktijkblad Ondernemingsraad zelfs nog dat Brinkman heeft gelogen over de statutaire bevoegdheid van oud-bestuurders Frits Brink en Theo Kralt.
Volgens OR-voorzitter Van Dalen heeft Brinkman in 2008 toegezegd dat de voormalig bestuurders Brink en Kralt geen statutaire bevoegdheid zouden krijgen in de holding Espria, die was ontstaan uit een fusie van Evean, corporatie Woonzorg en Philadelphia. Door een reeks incidenten had het vertrouwen van de OR in de raad van bestuur van Philadelphia het nulpunt bereikt.
Vertrek Frits Brink en Theo Kralt
De OR vroeg om het vertrek van Brink en Kralt per 1 november 2008 en Brinkman zei dat het wel netjes geregeld moest worden. De bestuurders zouden niet meteen vertrekken, maar mochten in de holding Espria alvast geen besluiten meer nemen. Dat bleek een leugen, volgens Van Dalen in Praktijkblad Ondernemingsraad. Brink en Kralt behielden hun statutaire bevoegdheid.
‘Pure intimidatie’
Van Dalen: ‘We hebben ook negatief geadviseerd over de fusie. We vonden het te snel gaan en gaven het advies niet in 2008, maar in 2009 te fuseren. De raad van bestuur heeft dat naast zich neergelegd, omdat uitstel niet mogelijk zou zijn.’ Volgens Van Dalen kregen de toezichthouders bij Philadelphiaeen heel ander conceptplan van de organisatie na de fusie dan de OR. Van Dalen nam daarom contact op met toezichthouder Hans Megens. De commissaris adviseerde Van Dalen om zijn hand niet te overspelen. “Pure intimidatie”, aldus Van Dalen.
Vastgoed en vertrekpremies
De nieuwe bestuurders van Philadelphia proberen een verlies van ruim 20 miljoen euro weg te werken, vooral door de verkoop van 22 vastgoedprojecten. Staatssecretaris Bussmaker zei onlangs dat de zorginstelling waarschijnlijk nog meer gebouwen moet verkopen en misschien ook uit de holding Espria moet stappen. Voor hun hoofdrol in de trieste geschiedenis kregen de gewezen bestuurders Frits Brink en Theo Kralt een gouden handdruk mee van ongeveer een kwart miljoen euro. Philadelphia wil de precieze bedragen niet openbaar maken. Vakbond Abvakabo FNV werkte aan juridische stappen tegen de organisatie, ondermeer om het vertrek van Brinkman af te dwingen en om te weten welke vertrekpremies zijn betaald. Brinkman bekleedt nog meerdere functies in bestuurlijk Nederland. (Zorgvisie – Nico van Wijk)
Lees ook:
Echtgenoot Peijs: ik wist van kartel
Gepubliceerd: 7 april 2004 00:00 | Gewijzigd: 14 december 2005 21:50
Door onze redacteuren Joep Dohmen en Jos Verlaan
|
Elco Brinkman en de maffia
Peetvader Elco Brinkman heeft als voorzitter van de Raad van Bestuur van Nederlands grootste pensioenfonds (ABP), het grootste vermogensbeheerfonds ter wereld, nog eens duidelijk gemaakt wat een zorgzame samenleving volgens hem betekent. Zakkenvullen aan de top en nederigheid aan de basis. Winsten zijn voor zichzelf op de borst kloppende graaiende individuen, maar als het even tegen zit hebben we het “met z’n allen” gedaan.In 1982 trad dit “enge mannetje” aan als minsister in het kabinet Lubbers. Hij gaf zijn visitekaartje af door de al aangenomen wet “Kaderwet specifiek welzijn” meteen naar de Haagse prullenbak te verwijzen. Het jaar daarop maakte hij in de krant NRC het volk duidelijk wat hij onder welzijn verstond. Zelf verantwoordelijkheid dragen, buurvrouw, tante of oma moeten maar voor de zorg opdraaien. “We hebben de verantwoordelijkheid bij ons zelf, onze familie, onze buurt weggehaald.”
Eng mannetje
De toon was gezet, de afbraak van de verzorgingsstaat was begonnen. Brinkman streek met zijn eigengereide “terug naar de jaren vijftig” opvattingen vriend en vijand tegen de haren in. “Moet dat enge mannetje mijn premier worden?” zou Beatrix vertwijfeld aan haar toenmalig lakei Ruud Lubbers hebben gevraagd. Lubbers liet zijn opvolger daarna als een baksteen vallen en ons staatshoofd wist daarmee het CDA bijna de politieke afgrond in te duwen. Het optreden van Elco afgelopen week in Pauw & Witteman maakte onthutsend duidelijk dat verstrengeling van belangen in het wereldje van politiek, bedrijfsleven en financiële instellingen als normaal wordt beschouwd. Brinkman trok de afgelopen jaren met tientallen functies tegelijk in die sectoren aan veel touwtjes en moet daarom als één van de hoofdschuldigen worden aangewezen voor de financiële crisis.
Een koele kikker
Maar nee, we hebben het allemaal fout gedaan, dus is hij nergens voor verantwoordelijk. Dat hij vorig jaar nog een vermogen uit het ABP in het op al ineenstortende Fortis investeerde was blijkbaar een vriendendienst zoals dat in zijn wereldje normaal wordt gevonden. Dat daardoor de premies voor de pensioenen extra omhoog moeten laat hem koud.
De peetvader
Na zijn afscheid van het ABP is Elco nog drie dagen per week de hoogste baas van het, door een parlementaire enquête aangetoonde en nog steeds hardleers fraudelerend, bouwwereldje. Echt afstand van die praktijken heeft hij nooit genomen. Met zijn vele maatschappelijke tentakels zal hij ongetwijfeld invloed hebben aangewend om er voor te zorgen dat de gehele fraudelerende bouwtop niet achter de tralies is verwenen. Vele buitenlandse maffiosi zullen met een jaloerse blik de afhandeling in onze polders hebben gevolgd . Vorig jaar eisten de vakbonden zijn vertrek bij de stichting Philadelphia Zorg na gebleken wanbeleid en miljoenentekorten. Hij heeft daar volstrekt gefaald in zijn toezichthoudende rol als bestuurder. De stichting lijkt dit jaar zelfs bijna op een failliet af te stevenen nadat bleek dat er onverantwoord was gehandeld in vastgoed met AWBZ-geld. Het is interessant na te gaan wat de rol van onze peetvader daar is geweest.
Majesteit
Ondanks zijn dubieuze en falende rol in de maatschappij mag Brinkman doorgaan met zijn zakken en van die hen die hij vertegenwoordigt te vullen. Dat hij ook nog een rol in de SER heeft belooft weinig goeds voor de samenleving. Het is te hopen dat het de majesteit zal behagen deze man nogmaals in de hoek te zetten en dat gedupeerden een manier weten te vinden om deze enge man met zijn volledig vermogen persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de enorme schade die hij de zorgzame samenleving heeft berokkend.
5-04-2009 | VèNis | Categorie: Hoofdartikelen | Tags: ABP, Beatrix, Bouwwereld, Elco Brinkman, Maffia, Philadelphia Zorg, Ruud Lubbers, SER. | Reageren en pingen is op dit moment niet mogelijk.
||
2 reacties “Elco Brinkman en de maffia”
-
jobelia zegt:
Elco Brinkman is een heel gevaarlijk mannetje. Of U de De Roy, de ex van Margartha, aardig vindt of niet, hij heeft ook daar een heel smerige rol gespeeld. Of wel in dienst van Beatrix.
Wie zich nog de bouwfraude zaak kan herinneren, weet dat daar nog een arrogante bouwpik zat, dhr Koops van Koops Tjuchem.Die had niets gedaan maar de bewijzen logen er niet om. Ook een vriendje van Brinkman.
Brinkman is achterbaks en zeer gevaarlijk. Laat iedereen uitroepen dat voortaan thuis blijft, in zijn sprookjeshuis. -
jobelia zegt:
corr.Laat iedereen uitroepen dat Brinkman voortaan thuis blijft, in zijn sprookjeshuis.
« Herenakkoord Bos en Banken tegen sociale onrust Yarden lapt afspraken aan z’n laars »
Mogelijk gemaakt door Vertalen
Edwin De Roy van Zuydewijn en de vastgoedfraude Ton Biesemaat De affaire Edwin de Roy van Zuydewijn blijft hardnekkig de kop op steken. De Volkskrant van 18 november 2009 bericht dat de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer de voormalige directeur van het kabinet van de koningin Felix Rhodius wil horen. Hiermee lijkt de ombudsman zich te weren tegen het gemarchandeer van lakei Balkenende die de rol van Felix Rhodius buiten het onderzoek van de ombudsman wilde houden. Het argument van Balkenende is dat het kabinet van de koningin geen bestuursorgaan is. Met dat onzinnige argument verwerpt Balkenende de motie van Ella Kalsbeek die het kabinet van de koningin indeelde als bestuursorgaan. Dus een onderdeel van de overheid en daarom is de ombudsman wel degelijk bevoegd de rol van Felix Rhodius te onderzoeken. Toch wijst er veel op dat de ombudsman wel geïmponeerd was door het optreden van Balkenende. Bronnen berichten ons dat de ombudsman voordat de brieven van Balkenende naar De Volkskrant en Eénvandaag gelekt werden niet van plan was hoofdrolspelers als Felix Rhodius en directeur Vastgoedontwikkeling van het Bouwfonds Jan van Vlijmen te horen. De enige bron die de brieven van Balkenende aan de ombudsman gelekt kan hebben is Edwin de Roy van Zuydewijn. De Roy van Zuydewijn heeft van oudsher goede contacten met redacteur Jan Born van Eénvandaag en John Schoorl van De Volkskrant. Hij heeft het slim gespeeld. Door het in de publiciteit gooien van de brieven van lakei Balkenende zette hij de ombudsman voor het blok zich tegen de premier te keren. Jan van Vlijmen is één van de spilfiguren in de omvangrijke vastgoedfraudezaak die nu door de rechtbank is opgestart. Als Bouwfonds-directeur werd hij door Eelco Brinkman gebeld om Edwin de Roy van Zuydewijn uit het Bouwfonds te werken. Dat heet broodroof. Brinkman belde met Van Vlijmen omdat dit hem door Felix Rhodius was ingefluisterd. Jan van Vlijmen heeft gezien zijn rol in de vastgoedfraude weinig meer te verliezen en schijnt bereid te zijn voor de ombudsman een boekje open te doen over de rol van Felix Rhodius. De affaire De Roy van Zuydewijn begint met deze ontwikkelingen enigszins te lijken op de zaak Willem Oltmans. Oltmans wist na decennia juridisch getrouwtrek met de staat zijn miljoenen binnen te halen vanwege broodroof door de staat. Oltmans kreeg zijn miljoenen nadat hij Prinses Margriet had laten oproepen en Prins Bernhard de volgende was die op de rol stond om gehoord te worden. Gaat met het horen van Felix Rhodius Edwin de Roy van Zuydewijn dezelfde weg op als Willem Oltmans?
![]() |
Felix Rhodius |
Wat waarschijnlijk in het onderzoek van de ombudsman geen rol zal spelen is de vastgoedrelatie tussen Felix Rhodius en Jan van Vlijmen. Jan van Vlijmen kocht in zijn glorietijd het landgoed van Felix Rhodius bij Heemstede. Daarmee ligt er een verband tussen de grote man van de vastgoedfraude en de toenmalige directeur van het kabinet van de koningin. Edwin de Roy van Zuydewijn heeft mij in 2005 uitvoerig de criminele werkwijze van het Bouwfonds beschreven. Zover is na te gaan is hij niet opgeroepen als getuige in de vastgoedfraude zaak. De uitspraken van Edwin heb ik destijds op tapes opgenomen en zijn later door de Amsterdamse recherche in beslag genomen vanwege een aangifte wegens smaad en laster van een broer van Margarita. De Amsterdamse recherche is dus via die weg ook op de hoogte van de uitspraken van Edwin over de criminele praktijken van het Bouwfonds, de hoofdverdachten in de vastgoedfraude en het gemanipuleer van Felix Rhodius. Daarmee zijn we beland bij een interessante connectie. De betrekkingen tussen de ‘extended’ familie Van Amsberg en een foute vastgoedmagnaat. Jan Dirk Paarlberg staat terecht voor het witwassen van afpersgeld. Hij wordt o.a. in verband gebracht met Willem Holleeder die 17 miljoen euro zou hebben afgeperst van Willem Endstra. Paarlberg zou die 17 miljoen voor Holleeder hebben geïnvesteerd. Paarlberg heeft zijn werkkasteel Bolenstein in Maarssen. Daar verleende hij ook welwillend onderdak aan onze nu zo bejubelde Eurocommissaris mw. Kroes. Die smeerde ‘m uit Bolenstein nadat Paarlberg verdachte werd na de moord op Willem Endstra. Toen Neelie Kroes nog chique resideerde te Bolenstein had ze contact met ons aller WimLex die haar belde (Volkskrant 11 juli 2009). Neelie Kroes was voor Jan Dirk Paarlberg zijn eigen lobbyïste, sleutel tot de macht van Nederland. Ook prins Bernhard junior kwam over de vloer bij Bolenstein. Paarlberg zou een soort van zakelijk adviseur op de achtergrond voor deze zoon van Margriet en Pieter van Vollenhoven worden. Hier nog meer over Edwin de Roy van Zuydewijn, Felix Rhodius, Jan van Vlijmen en het duistere oorlogsverleden van de familie Rhodius op Pro Republica.