Link:http://www.weblogzwolle.nl/component/option,com_alphacontent/section,1/cat,30/task,view/id,1654/Itemid,9/

maandag 12 februari 2007
Vandaag 12 februari 2007 bestaat de Soepbus vijf jaar. De Soepbus is een gezamenlijk initiatief van het Leger des Heils, gemeente Zwolle, het Zorgkantoor en Zwolse Poort. Doel van de Soepbus is om in contact te komen met de zogenaamde zorgwekkende zorgmijders die verslaafd zijn, al of niet gecombineerd met een psychiatrisch ziektebeeld en daarnaast dak- en thuisloos zijn.
De medewerkers/sters van de soepbussen die praten dakloze zwervers psychische stoornissen aan en stellen zo plaatselijk een diagnose vast daar waar zij totaal onbevoegd voor zijn en niet opgeleid en verwijzen hen naar niet bestaande zorgvoorzieningen.
Schizofrene zwervers zorgmijders? Dat is een mythe!
Mag je, zoals een zorgverzekeraar in 2008 op een Ypsiloncongres deed, een schizofrene zwerver betitelen als ’zorgwekkende zorgvermijder’? Psycholoog Henkelman meent van niet. Hij sprak op een symposium over daklozen met psychiatrische problemen in Utrecht. “Zorgwekkende zorgmijders? Een mythe! Deze mensen zijn juist zorgwekkende zorgbehoevenden voor wie hulpverleners nog altijd geen goede hulpverlening te bieden heeft.”
Anno 2010 is er totaal nog niets verbeterd en verder de problematiek verwaarloosd dankzij de zorgmaffia met of zonder een christelijke evangelische stempel op die dak en thuislozen als handel zien waar rijkssubsidies en AWBZ gelden mee zijn binnen te slepen en daarbij de leden van de daklozenpopulatie zelf nog bestelen van hun uitkeringen.
Typische VOC mentaliteit!
vrijdag 09 mei 2008
Zwolle – De afgelopen periode heeft de fractie van de SP in Zwolle vernomen dat de Soepbus een paar maal niet heeft gereden. Dit heeft de SP verbaasd en ook bezorgd gemaakt. De SP is van mening dat deze voorziening er juist voor de meest kwetsbare groepen, en dus een basisvoorziening is. Een basis kan en mag niet uitvallen.
De SP onderschrijft onderstaande wat is te lezen op de site van de gemeente Zwolle. ‘De kracht van het Soepbusproject is het hulpbiedende contact. Dit varieert van het uitdelen van soep, brood en zonodig dekens, tot het verlenen van eenvoudige verpleegkundige zorg en het verwijzen naar reguliere zorginstanties. De Soepbus vervult een maatschappelijke signaalfunctie en is de eerste stap in een keten van zorg gericht op deze doelgroep’. De SP gaat ervan uit dat het project van de soepbus subsidie ontvangt en dat daaraan een prestatieafspraak is gekoppeld. Bijvoorbeeld een aantal dagen per week rijden. Als er dagen zijn wanneer men niet rondgaat is dit niet volgens de afspraak, zegt de SP. “Het is niet menswaardig om mensen voor niets te laten wachten. Het gaat hier immers om basisbehoeften van mensen die afhankelijk zijn van dit project.”
Dat brengt de SP bij de volgende vragen:
Zijn er prestatieafspraken vastgelegd bij de toekenning van de subsidie? Zo ja, welke?
Bent u ervan op de hoogte dat de soepbus een aantal keren niet heeft gereden? Zo ja, welke maatregelen heeft u genomen om dit te voorkomen?
Bent u bereid bij de uitvoerende instantie te achterhalen hoe vaak en waarom de soepbus het afgelopen jaar niet heeft gereden? Zo ja, wilt u dit in de beantwoording meenemen?
Namens de SP-fractie;
Gert van Maurik
Soep als bindmiddel in armoedestrijd
Auteur: door Ingrid Stijkel | dinsdag 31 januari 2012 | 08:38 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 31 januari 2012 | 08:58

De 59-jarige Truus Hup weet dat als geen ander. Ze werkt al zeven jaar op de soepbus in Zwolle en regio, een voorziening van het Leger des Heils die de komende maand tien jaar bestaat. Ze trekt er iedere week op uit, samen met een collega en ‘gewapend’ met veertig liter soep, koffie, zo’n 160 belegde broodjes en wat er aan maaltijden resteert uit de opvang.
Ondanks de groei van het aantal opvangplaatsen voor dak- en thuislozen in Zwolle blijft de zorgvoorziening hard nodig, is haar ervaring.
“We hebben de daklozen eigenlijk allemaal op kunnen vangen. Er slapen steeds minder mensen op straat. De mensen die we nu zien zijn de mensen die het vanwege de economische crisis het thuis niet meer financieel rond kunnen brijen. Ze staan op de nominatie dakloos te worden.”
Zoals die jongeman uit Zwolle waarover ze onlangs werd getipt. “Hij moet van vijftien euro in de week rond zien te komen. We gaan hem vanavond opzoeken. Soep en brood bieden we aan. Het is voor ons een middel om in contact te komen. We zorgen ervoor dat deze mensen een goed netwerk om zich heen krijgen, zodat ze geholpen worden de boel weer op de rit te krijgen.”
Tweede missie is pakweg zes zorgmijders van de straat te plukken. Een aantal daarvan zou beschutting hebben gezocht onder een brug. Ondanks de koude volhardt deze groep in het straatleven. “Ze hebben er geen vertrouwen meer in dat een ander ze kan helpen. Maar vanavond moeten ze mee. Als ze weigeren, dan seinen we de politie in. Dat zijn de regels tijdens de vorstdagen. Er zijn voldoende plekken in de opvang.”
Vanwege de koude rijdt de soepbus ook donderdag uit. Een extra dag, en absoluut geen overbodige luxe, meent hulpverleenster Hup. Ook vanwege het sociale contact. “Je ziet daardoor veel mensen onze route door Zwolle volgen. Ze fietsen ons gewoon achterna.”
Ze vervolgt: “Ik zie dit werk als een missie. Het is basic, bijna primitief en natuurlijk komen we situaties tegen die minder prettig zijn. Vaak is er dan drank- en of drugsgebruik in het spel. Maar op de soepbus werken is beter dan op kantoor zitten. Het brengt je met mensen in contact. Je kunt wat voor ze betekenen.”
Er zijn personen die zeer negatieve reacties hieronder kunnen plaatsen tot roddelpraat toe die persoonsgericht zijn maar dit zijn figuren die totaal niets bijdragen aan de samenleving of oplossing van problemen en alleen uit zijn op eigen gewin ten koste van anderen.