Berekening bijstand ‘faalt’

 

Berekening bijstand ‘faalt’

Geplaatst op juli 7, 2011 door anaconda15

 

Klik hier!

 

Heel veel extra bijstandsuitkeringen verstrekken, maar volgens de formules toch recht hebben op minder geld. Dat klopt niet, vinden veel gemeenten...

Door Sandra Olsthoorn 23.08.10 5 reacties

Heel veel extra bijstandsuitkeringen verstrekken, maar volgens de formules toch recht hebben op minder geld. Dat klopt niet, vinden veel gemeenten en de vereniging van managers van sociale diensten Divosa.

Onlangs waarschuwde minister Donner van Sociale Zaken dat gemeenten dit jaar tien procent minder geld voor bijstandsuitkeringen krijgen dan vooraf was berekend. Gemeenten krijgen van het Rijk niet een vergoeding per verstrekte uitkering, maar een globaal budget dat wordt vastgesteld op basis van een formule waarin de hoogte van de werkloosheid een belangrijke factor is.

Omdat de werkloosheid eind dit jaar lager lijkt uit te vallen dan vooraf was begroot, valt ook het budget dat gemeenten krijgen lager uit. ‘Die formules zijn afgesproken om de realiteit te benaderen. Je kunt wel stellen dat die poging op dit moment faalt’, zegt voorzitter René Paas van Divosa. ‘Een systeem dat ervoor zorgt dat gemeenten bij heel veel meer klanten minder geld hebben is geen goed systeem.’

Paas zegt heel precies te willen weten hoe de berekeningen tot stand zijn gekomen, omdat hij vreemde effecten constateert. ‘Het opvallende is dat gemeenten die het de afgelopen jaren goed hebben gedaan en het aantal uitkeringen flink zagen teruglopen, nu heel hard getroffen worden. Amersfoort bijvoorbeeld is twee jaar achtereen uitgeroepen tot beste sociale dienst van Nederland. Die gaan nu een enorm tekort krijgen.’

Ook Dominic Schrijer, wethouder in Rotterdam, meent dat de manier waarop het budget wordt berekend niet voldoet. Dat gemeenten nietmoeten zeuren omdat ze in de jaren waarin ze voordeel hadden ook geen probleem hadden met de formules, zoals Donner nu zegt, vindt hij niet opgaan.

‘We hanteren de systematiek nu een aantal jaar en het is waar dat we nu kritischer kijken dan voorheen. Maar daar is dan ook alle aanleiding toe. De economische situatie is hoogst uitzonderlijk, niemand zag dit aankomen toen de afspraken werden gemaakt. Om dan zonder overleg een korting van een half miljard aan te kondigen, dat is onredelijk.’ Op 1 september is een overleg gepland tussen Donner en gemeenten over de kwestie.

 
 
Dossier 

 

Navigator Sociale Dienst 

      Met Kluwer Navigator Sociale Dienst wordt het mogelijk om in één zoekopdracht alle beschikbare bronnen te doorzoeken. Dat maakt Kluwer Navigator tot een krachtige online kennistool voor professionals die sneller en efficiënter willen werken.
  Meer informatie over de Navigator Sociale Dienst
 

Reacties

R.Donker Ervaringsdeskundige daklozenproblematiek 18.09.10 13:27

Het probleem in Nederland is dat de top van de politieke partijen oftewel criminele eigenbelangenorganisaties hun pionnen plaatsen op de posten van Ministers en staatssecretarissen en die als mariontten het beleid bepalen die opgelegd worden door banken,Multi-nationals en grote industriele concerns en Brussel en waar begrotingsfraudes niet worden geschuwd om hun meesters financieel en economisch te dienen.
Zie maar in het verleden de TechnoLease-constructie waar o.a. Philips in de financiele problemen kwam en de Rijksoverheid via verkapte subsidieverlening bijsprong omdat er mismanagement plaats vond bij Philips.
Ambtenaren bij het ministerie van Financien constandeerde overheidssteun net als de Europese commissie maar alles werd er aan gedaan om de waarheid te verdraaien en waar de belasingbetalende burgers voor de kosten konden opdraaien omdat er minder inkomsten bij de rijksoverheid binnen kwamen.
Als het daar mis gaat bij de banken etc. door mismanagement en graaiculturen door gebrek aan overheidstoezicht dan mag de werkende burger voor de rekening opdraaien middels belasting en premie en huurverhogingen en dus vermindering van het basisinkomen..Bij aanvang van de eerste kabinetten Lubbers was het nationaal begrotingstekort al 60% waar het bij het kabinet den Uyl maar 30% was.
Maar dit kabinet den Uyl werd wel geconfronteerd met de gevolgen van de oliecrisis van 1974.
En nu er door financieel wanbeheer en sociaal-economisch wanbeleid door 28 jaar kabinetsbeleid doelbewust ingezet met de vrije marktwerking en zelfregulering in het maatschappelijk middenveld waar de Rijksoverheid hun verantwwoordelijkheden en zorgplichten vastgelegd in de Nederlandse Grondwet ontlopen onder het valse mom van burgerparticipatie en democratische inspraak mag de burgers nog verder de broekriem aanhalen.
Maar dezelfde ministers met hun “christelijke inslag” weten zichzelf wel goed te bevoordelen en dat deel van de bevolking die dit kabinet en de vorige verheerlijkte dat zijn precies die egocentristen die alleen aan zichzelf denken en in hun eigen wereldje zijn gaan leven maar die zijn op een gegeven moment ook aan de beurt om te gaan lijden.
Er word absoluut niet beseft hoe onze samenleving is versplintert en uiteengevallen en waar de Kroon zich boven alles heeft geplaatst om hun eigenbelang veilig te stellen en pas “als het kalf verzopen is dempt men de put ” maar dan is het al te laat.

Remko ambtenaar 23.08.10 12:19

Waarom die zak geld niet behandelen als een voorschot en achteraf gecorrigeerd afrekenen?

JHAGM Sneuf van Toetellaere BD 23.08.10 10:31

Ach , onze docent heette Joop:
hij smeerde nimmer met de stroop.
Wat mij opviel was niet zijn maatpak
maar steevast klonk het: Hoe komt jouw geld in mijn zak, en daarmee zat de politiek in de knoop.
Verander, bedonder en licht op
dan verleg je de werkelijke strop
van alle grote besluiten:
immers als kleine man kun je naar je centen fluiten
en werkte je al die tijd voor nop

Mijn mening 23.08.10 09:02

We worden geregeerd door dieven in maatpak, die al meer dan 30 jaar de burgers opzadelen met meer bezuinigingen. Vanwege een in stand gehouden falend beleid moet u steeds meer betalen voor steeds meer bezuinigingen en steeds minder ontvangsten. Zo’n beleid leidt naar de regelrechte ondergang, vooral van het geschonden vertrouwen.

J. van Aalst ambtenaar (sociale dienst) 23.08.10 08:25

voor de Wet werk en bijstand (WWB) was er de nAbw en daar voor de ABW; “vroeger” voerde de gemeente de bijstandswet uit in “medebewind”; de gemeenten kregen 90 % van het Rijk terug van elke cent bijstand; de gemeenten (DIVOSA) wilden meer invloed hebben bij de uitvoering van de bijstand en kergen dat dan ook bij de invoering van de WWB; gevolg was dat zij niet meer die 90% vergoeding kregen; er kwam een andere verdeelsleutel; DIVOSA was het daar mee eens; de gemeenten vedienen er aan om zo weinig mogelijk uitkering te verstrekken; IK als eenvoudige ambtenaar zei toen al dat de nieuwe financieirngsmethodiek niet goed was; wat als het héél slecht gaat met de economie (recessie / depressie); maar ja, IK zit niet in DIVOSA, want ik ben geen directeur sociale dienst. Eigen schuld, dikke bult, zeg ik dan ook tegen DIVOSA !!!

 

Over anaconda15

1.80 meter lang blauwe ogen Nederlands Techneut en gek op wetenschap Erg handig en visionair
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s