Advies aan dakloze burgers:niet twijfelen als jullie klachten hebben over de opvanginstelling waar u verblijft maar licht de inspectie voor de gezondheidszorg in persoonlijk of gezamenlijk en dan hopen dat zij ingrijpen. loket@igz.nl
Per post of per fax:
Inspectie voor de Gezondheidszorg
Postbus 2680
3500 GR Utrecht
Tel:088-1205000
Faxnummer: 088- 120 50 01
From: kingkong1621@live.nl
To: almere@sp.nl; brandpunt@kro.nl; bureau@nationaleombudsman.nl; cda.publieksvoorlichting@tweedekamer.nl; cdja.maastricht@gmail.com; christenunie@tweedekamer.nl; cie.vws@tweedekamer.nl; d66@tweedekamer.nl; denkmetkoosmee@gmail.com; g.wilders@tweedekamer.nl; groenlinks@tweedekamer.nl; groephopzoetermeer@hans-zijlstra.nl; haarlem@sp.nl; i.y.tan@chello.nl; info@kafkabrigade.nl; info@laatjenietkisten.nl; juliuscenter@umcutrecht.nl; jvwzakelijk@gmail.com; k.vaartjes@amnesty.nl; kamer@sp.nl; l.hartings@tweedekamer.nl; loket@igz.nl; meldjezorg@platformggz.nl; nieuwsdienst@trouw.nl; postbus@eerstekamer.nl; politiek@nd.nl; pvda_voorlichting@tweedekamer.nl; pvv@tweedekamer.nl; redactie.elsevier@elsevier.nl; redactie@eenvandaag.nl; redactie@almeredezeweek.nl; redactie@straatkrantbreda.nl; redactie@volkskrant.nl; redactie@telegraaf.nl; sgp@tweedekamer.nl; a.stoffelen@volkskrant.nl; straatadvocaten@gmail.com; tips@leeuwardercourant.nl; tip@at5.nl; vereniging@nvj.nl; voorlichting@minvws.nl; voorzitter@dwars.org; vvdvoorlichting@tweedekamer.nl; w.tonissen@tweedekamer.nl; watvdheijden@almere.nl; zembla@vara.nl; zmag@xs4all.nl
Subject: RE: uw vragen over de dagopvang
Date: Mon, 22 Aug 2011 14:59:03 +0200
Postbus 51 beantwoord mijn vraag positief waar ik wil weten of nacht en dag en crisisopvang plus sociaal pensions voor dak en thuislozen valt onder zorginstellingen,maar als ik bij de inspectie voor de gezondheidszorg elke maal klachten neerleg over de nachtopvang Nel Banninkhuis,dagopvang Bonjour en sociaal pensions en crisisopvang leger des heils Zwolle en de Herberg aan de Nijverheidstr. in Zwolle en de opvang in andere gemeentes en stichtingen Arcuris en Almere dan weigeren zij onderzoek uit te voeren en verwijzen mij naar de desbetreffende gemeentes zelf zoals Zwolle maar die houden geen toezicht en waar omwonenden van de dagopvang Bonjour doelbewust worden omgekocht om zo de dagopvang Bonjour en nachtopvang langer open te houden waar deze al in 2005 al gesloten had moeten worden.
Ik overnacht nu al 40 nachten buiten in zwolle en omdat ik geen gebruik meer maak van de nachtopvang Nel Banninkhuis waar het postadres aan verbonden is heeft de SoZa zwolle met opzet mijn WWB uitkering apri l2011 stopgezet zodat ik vanaf die datum geen voedsel en drinken meer kan kopen en van de poflijnst bij dagopvang Bonjour ben verwijderd en dus ook mijn rekeningen zoals de zorgpremies niet meer betaald worden omdat ik als klokkenluider de misstanden en AWBZ fraudes bij de opvanginstellingen in beeld breng maar waar FIOD-ECD,OM en inspectie voor de gezondheidszorg en Nza geen strafrechterlijke onderzoeken plegen en de rijksrecherche geen onderzoek naar de gemeente Zwolle waarvan raadsleden en wehouders belangenverstrengelingen hebben met instellingen en hun bevoordelen met subsidies en dakloze clienten geen keuzevrijheden hebben in de opvang die wel zorg en hulpverlening op maat bieden in de regio Over-IJssel.
Ik hang af van de soepbus en hun smerige voedselvoorziening en die geen daklozen kunnen doorverwijzen naar hulpverlenende instanties want die zijn er niet.
En de lokale advocatuur danst naar de pijpen van het gemeentebestuur dat heb ik al ondervonden met opzet uitgevoerde woningontruiming aan de Walstraat 9a in Zwolle 10 september 2008 waar het gemeentebestuur van Zwolle mij weg wilde hebben uit Zwolle.
From: kingkong1621@live.nl
To: h.drost@tweedekamer.nl
Subject: RE: reactie
Date: Tue, 23 Aug 2011 16:52:07 +0200
Ik dank u voor uw mail maar van de SP Zwolle heb ik onderhand mijn buik vol van want als ik hun bericht dan hoef ik niet op steun te rekenen als zijn hier de grootste misstanden en AWBZ fraudepraktijken aan de hand.
Dat bewees mijn acties wel in 2003 toen ik augustus dat jaar het toenmalige SP Zwolle raadslid Mevr. M. Twisterling inlichte over de miserabele situatie bij de WRZV sporthallen waar ik verbleef in een illegale opvang van de beheerder/directeur de Hr. Joop van Ommen die tot nu toe nog steeds de gemeentelijke begroting van Zwolle staat op te lichten en daklozen te misbruiken als supervisor van de Herberg in de Nijverheidstraat in Zwolle waar precies dezelfde praktijken plaats vinden als waar ik in 2002 ben geconfronteerd.
Neem de moeite om mijn blogs :donkeredagen AWBZ fraude” maar te lezen met de verwijzingen Joop van Ommen en supervisor de Herberg daklozen en de blog ” Anaconda15 zorgfraude” want daar staat alle onderzoekrapporten en mijn eigen bevindingen op die openbaar maken hoe hier in deze bananenrepubliek met instemming van alle politieke partijen de belasting en premiebetalende burgers worden misleid en verder financieel uitgekleed.
En onderhand zwerf ik vanaf december 2010 over straat en overnacht buiten en eind april 2011 is mijn WWB uitkering voor levensonderhoud stopgezet door dezelfde financiele medewerksters van het leger des heils zoals Mevr. H. Klaver die overgestapt is van het LdH en nu mijn WWB consulente is en met opzet mijn uitkering heeft stopgezet en in de reportage van EenVandaag te zien was in 2007 “Financiele onduidelijkheid leger des heils”dat aangekaart was door Siemon Goossensen en waar het budgetbeheer daklozen van het leger des heils na de uitzending van EenVandaag en het dubieuze onderzoek van het CDA lid de Hr. Aart Mosterd met de titel “”de Opvang naar Waarde geschat” zou overgaan naar een externe organisatie wat niet gebeurd is en die terecht gekomen is bij schuldhulpverlening Zwolle die ook niet word uitgevoerd en nu bij de SoZa Zwolle budgetbeheer daklozen/veelplegers waar ex-medewerksters van het leger des heils Zwole in dienst zijn genomen mevr. H. Hoeve en Olga Pavlova die weer daklozen benadelen door hun leefgeld niet op tijd te storten of rekeningen aan derden niet te betalen waardoor daklozen en ex-daklozen die zelfstandig wonen met begeleidng in problemen komen met deurwaarders etc.en het zover komt dat zij hun huis worden uitgezet.
Er worden hier in zwolle al jarenlang daklozen opgelicht en finacieel uitgekleed dor het leger des heils en RIBW Vecht bij de herberg aan de Nijverheidstraat en de lokale SP staan deze wanpraktijken en AWBZ fraudeoplichting met onrechtmatige indicatiestellingen te ondersteunene anders hadden zij wel OM,FIOD-ECD ingelicht.
Lees ook mijn blog “donkeredagen ruuds arbeidsverleden maar en kom tot de ontdekking dat ik totaal geen inwoner ben van zwolle maar onderhand al 9 jaar gegijzeld word zonder hulpverlening,ik was en ben een inwoner van Almere waar ik 8 januari 1981 naar toe verhuisde met ons bedrijf mee en ging wonen op de Dokkumlaan 59 1324 AD Almere en daar heb ik mijn verhaal ook al uitgelegd aan de SP Almere maar niemand bied mijn hulp.
De Hr. R. Donker zwervend door Zwolle,overnachtend buiten met mijn 56 jaar vanaf april zit zonder geld voro voedsel endrinken en min zorgpremies worden ook niet meer betaald omdat ik weiger mee te werken aan AWBZ fraudes middels ambulante woonbegeleidng van het leger des heils en RIBW Zwolle midels onrechtmatige indicaties en niet langer wenst te overnachten in het smerige nachtopvang Nel Banninkhuis waar je geen rust en veiligheid geniet en geen zorg en hulpverlening nog een goede voedselvoorziening en del andelijke SP is goed op de hoogte maar odnerneemt ook niets,bij verkiezingen staat men voorop te brullen met zogenamde sociale bevlogenheid maar als de stemmen geteld zijn dan hoor je niemand meer.
Maar ik heb het bedrog bloot gelegd daar waar het kabinet Lubbers/Beatrix de dak en thuislozenproblematiek doelbewust hebben veroorzaakt en waar gelijk de graauculturen zijn mee gestart met de verzelfstandigde woningcorporaties en de welzijnsorganisaties.
Mobiel:0617849902
Geachte heer Donker,
In uw e-mail beschrijft u een ingrijpend verhaal over dakloze cliënten die in de steek gelaten worden door o.a. het Leger des Heils in Zwolle.
Gezien u verhaal, begrijp ik dat u een lange tijd aan het vechten bent om de situatie van dakloze cliënten te verbeteren en onrecht aan te pakken.
Na het lezen van uw verhaal wil ik u doorverwijzen na de SP fractie in Zwolle. Wellicht kunnen zij u helpen/ondersteunen met de strijd waar u al zo lang mee bezig bent.
Ik wens u heel veel succes toe.
Met vriendelijke groet,
Hanne Drost
Medewerker Zorg SP
-
RE: stopzetting R. Donker WWB uitkering en opnieuw aanvragen
Van: | Tjitske Siderius (tjitske.siderius@gmail.com) |
Verzonden: | woensdag 18 mei 2011 9:47:18 |
Aan: | ‘Ruud Donker’ (kingkong1621@live.nl) |

Beste Ruud,
In antwoord op uw mail geef ik je het volgende advies. Je kunt inderdaad opnieuw een bijstandsuitkering aanvragen. Je kunt de uitkering aanvragen in de gemeente waar je jouw nieuwe postadres hebt/kiest. Het is niet noodzakelijk dat jouw postadres verbonden is aan een (opvang)instelling. Een postadres bij bijvoorbeeld familie of vrienden is ook mogelijk.
Je zegt dat je momenteel verblijft in de regio Overijssel. Je kunt een postadres kiezen in de gemeente Zwolle, maar ook in een andere gemeente. Je dient echter wel de bijstandsuitkering aan te vragen in de gemeente waar je jouw postadres hebt. Dit moet ook de gemeente zijn waar je in de praktijk verblijft. Het is dus voor jou van belang om te bepalen in welke gemeente in Overijssel je de komende tijd hoofdzakelijk zult verblijven en dáár een uitkering aan te vragen.
Over de hoogte van de uitkering of de manier waarop deze zal worden uitbetaald kunnen wij je op voorhand niets zeggen. Dit zal worden bepaald op basis van jouw persoonlijke situatie. We raden je dus aan opnieuw een uitkering aan te vragen in de gemeente naar keuze en de beslissing hierop af te wachten. Doen zich bij de aanvraag problemen voor dan kan je contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,
Tjitske Siderius
Fractievoorzitter SP Zwolle
——– Original Message ——–
Subject: |
RE: stopzetting R. Donker WWB uitkering en opnieuw aanvragen |
Date: |
Tue, 17 May 2011 11:10:52 +0200 |
From: |
Ruud Donker <kingkong1621@live.nl> |
To: |
<zwolle@sp.nl> |
Gericht aan de SP fractie Zwolle,
Ik ben geconfronteerd met stopzetting van mijn WWB uitkering april 2011 omdat ik niet meer gebruik maak van de nachtopvang Nel banninkhuis die als postadres word beschouwd voor het aanvragen van een uitkering.
Mijn WWB consulente bij de sociale dienstr Zwolle is Mevr. H. Klaver die vreemd genoeg na de uitzending van EenVandaag over de financiele onduidelijkheid bij het leger des heils Zwolle 2007 is overgestapt van budgetbeheer leger des heils zwolle naar de sociale dienst Zwolle evenzo als de medewerkers van budgetbeheer gemeente zwolle en waar daklozen nog steeds worden geconfronteerde met tegenwerking als het op tijd betalen van het leefgeld en de betaling van hun rekeningen waardoor zij problemen krijgen met incoassobureaus etc.
Ik ben de situatie in de nachtopvang zat geworden na zowat 24 maanden verblijf waar ik agressieve gewelpdadigheden moest meemaken en ontbrekende zorg en hulpverlening en dit ook aan de politie zwolle heb medegedeelt en heb dit diverse malen met uitleg doorgezonden o.a. naar de tweedekamerfractie SP Den Haag vanwege het onmogelijke verblijf aldaar mijd ook de dagopvang omdat ik steeds met tegenwerking werd geconfronteerd om mijn zaken op te lossen en ben in zwolle buiten gaan overnachten en waar de eisen werden gesteld dat ik Nel Banninkhuis als postadres moet blijven gebruiken en de zaak met de ambulante woonbegeleiding waar ik in Zwolle geen keuzevrijheid heb in deze.
Na rondvraag bij diverse gemeenteraadsleden buiten zwolle en de regio blijkt er voor normaal functionerende daklozen totaal niets geregeld aan correcte hulpverlening en opvang en word alle pogingen ondernomen door het leger des heils en andere opvanginstellingenom dakloze clienten te parkeren in AWBZ doelgroepen met onrechtmatige indicatiestellingen en ik werk daar niet aan mee en dat is ook bekend bij de landelijke SP in Den Haag.
Ik verblijf nu buiten zwolle maar nog steeds in de regio Over-IJssel en daarom wil ik een intakegesprek voor het opnieuw aanvragen van een WBB uitkering op korte termijn omdat ik zonder leefgeld zit en waar ik op een ander postadres mijn WWB uitkering op mijn eigen ING rekening wil ontvangen en dat mijn uitkering dan niet meer op rekening van budgetbeheer zwolle terecht komt.
Ik verwacht dat de sociale dienst Zwolle hier mij snel uitsluitsel over kan geven.
Kan de SP fractie zwolle hier nog iets in betekenen.
Ps.Ik zit nu twee weken zonder leefgeld maar wonderlijk genoeg sta ik nog steeds ingeschreven op het postadres Luttenbergstraat 4 8012 EE in Zwolle,maar haalde daar niet meer mijn post op zodanig dat ik de rechtmatigheidsformulieren voor het ontvangen van mijn WWB uitkering niet meer invulde en zodoende mijn uitkering is stopgezet,ik vermelde het al ik wil niets meer met het leger des heils te maken hebben.
Gegroet R.R. Donker
mobiel:0617849902
To: kingkong1621@live.nl
Subject: uw vragen over de dagopvang
Date: Mon, 22 Aug 2011 10:09:50 +0200
Hieronder volgt een reactie op uw e-mail, waarin u vraagt of de dagopvang, nachtopvang en crisisopvang voor dak- en thuislozen ook een zorginstelling is en daarnaast wilt u weten wie er toezicht houdt op de kwaliteit van deze zorg.
U wilt weten of begeleiders met een Hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) niveau 4 bevoegd zijn om diagnoses en indicaties te stellen bij dakloze cliënten. Daarnaast wilt u weten wat u kunt doen als cliëntraden en klachtencommissies van zorginstellingen niet reageren.
Het antwoord op uw eerste vraag:
De Kwaliteitswet geldt voor alle instellingen die zorg verlenen. Niet alleen voor ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook voor een groepspraktijk van huisartsen of een gezondheidscentrum. En ook als deze mensen zorg buiten de instelling verlenen. Bijvoorbeeld in een door de instelling gehuurde en beheerde woning voor gehandicapten, of bij patiënten of cliënten thuis.
Elke organisatie die zorg aanbiedt, kan daarvoor (deels) worden betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De organisatie levert dan zorg die is omschreven in de AWBZ, en heeft een contract gesloten met een zorgkantoor in de regio.Verpleeghuizen en verzorgingshuizen werken vaak met protocollen en indicatoren om dit te garanderen. Zorginstellingen kunnen met een certificaat van een erkende keuringsinstelling laten zien dat ze kwaliteit van een bepaald niveau bieden. U kunt de tekst van de Kwaliteitswet zorginstellingen inzien en downloaden op www.wetten.overheid.nl.
Zorginstellingen hebben een toelating nodig als ze zorg willen aanbieden die vergoed kan worden op grond van de Zorgverzekeringswet of de AWBZ. Meer informatie hierover is te vinden in het dossier Wet toelating zorginstellingen (WTZi). Hieronder vindt u de link:http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/welke-instellingen-leveren-zorg-volgens-de-algemene-wet-bijzondere-ziektekosten-awbz.htmlHet antwoord op uw tweede vraag:U kunt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een melding doen wanneer u vindt dat de zorg onder de maat is. Uw melding kan voor de Inspectie reden zijn om een onderzoek in te stellen. U kunt bij de Inspectie geen klacht indienen. Hieronder vindt u de adresgegevens: Inspectie voor de Gezondheidszorg
St. Jacobsstraat 16
Postbus 2680
3500 GR Utrecht
Tel: 088 – 120 50 00 (lokaal tarief). Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 09:00 – 17:00 uur
Fax: 088 – 120 50 01
Email: loket@igz.nl
Internet: www.igz.nlHet antwoord op uw derde vraag:U kunt het beste contact opnemen met het zorgkantoor. Deze organisatie is uitgebreid op de hoogte van de regels en richtlijnen.
De zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Zorgkantoren zijn aangesloten bij een zorgverzekeraar.
De zorgkantoren:
- geven informatie aan patiënten/consumenten over AWBZ-zorg en stellen vast of de zorgvrager verzekerd is;
- stellen beleidsplannen op voor het regionale zorgbeleid;
- houden hun eigen administratie bij.
De adressen van de zorgkantoren vindt u op de onderstaande link:
http://www.zn.nl/branche/zorgkantoren/
Het antwoord op uw vierde vraag:
Een klacht kunt u indienen bij de zorginstelling zelf, maar u kunt ook naar een bemiddelaar of een klachtencommissie stappen. Afhankelijk van het soort klacht heeft u meer mogelijkheden.
Is er volgens u tijdens een behandeling of in het contact met een hulpverlener zoals een arts of verpleegkundige iets misgegaan, probeert u dan eerst uitleg aan hem of haar zelf te vragen. Soms gaat het om een misverstand dat met een gesprek kan worden opgelost. Op de onderstaande link vindt u meer informatie over dit onderwerp:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/waar-moet-ik-zijn-met-een-klacht-over-een-arts-hulpverlener-of-zorginstelling.html
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wensen u sterkte toe in deze situatie.
Met vriendelijke groet,
Irene Walsen
Publieksvoorlichter Postbus 51 Informatiedienst
From: kingkong1621@live.nl
Received: 16-8-2011 15:46:22 uur CET
To: Postbus 51 Informatiedienst
Subject: definitie maatschappelijke opvang als zorginstelling zoalsnachtopvang,dagopvangReferring website: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/contactAard van uw vraag: Privé
Aanspreekvorm: De heer
Naam: R.R. DonkerTelefoonnummer: 0617849902E-mailadres: kingkong1621@live.nlOrganisatie: daklozen-ervaringsdeskundigeOnderwerp: definitie maatschappelijke opvang als zorginstelling zoals nachtopvang,dagopvangVraag:
De vraagstelling is of een dagopvang,nachtopvang en crisiopvang voor dak en thuislozen valt onder zorginstellingen en wie daar toezicht op houd op kwaliteit in zorg en hulpverlening en begeleiding.
En zijn hulpverleners/begeleider met sph 4 opleidingen bevoegd om diagnoses en indicaties op psychische stoornissen te stellen bij dakloze clienten om zo via CIZ en zorgkantoren AWBZ gelden te claimen.
En waar bij klachten de clientenraden en klachtencommissies van de zorginstellingen niet reageren ik mij bij welke instantie ik mij moet wenden.Referentienummer:
Van:Dienstpostbus IGZ Loket Utrecht (loket@igz.nl) ![]() |
_ | |||
Verzonden: | ||||
Aan:
|
………………………………………………………………
T 088 120 5000
F 088 120 5001
http://www.igz.nl
To: kingkong1621@live.nl
Date: Tue, 12 Oct 2010 14:00:55 +0200
Subject: RE: FW:



2 nieuwe wetten cliëntenrechten in de zorg
Vallen dak en thuislozen ook onder deze wetten?Omdat dak en thuislozen niet precies gedefineerd zijn als zorgvragers en opvangzorginstellingen en niet in wet en regelgeving toelating zorginstellingen zijn gedefineerd en waar richtlijnen en criteria onttbreekt hoe zorg en hulpverlening aan daklozen dient te worden uitgevoerd maar komt in principe overeen als bij verpleegtehuizen met dien verstande dat meeste daklozen pedagogische opgeleid dienen te worden in zelfredzaamheid en zelfstandig denken en handelen in een liefst hoogdrempelige opvangbeleid en dat ontbreekt bij de hulpverleners/zorgaanbieders
Het kabinet werkt aan 2 nieuwe wetten die de positie van de cliënt moeten verstevigen. Door de huidige wetten te bundelen kan de cliënt sneller vinden wat zijn rechten zijn en wat hij van een zorgverlener kan verwachten.
Wetsvoorstel cliëntenrechten zorg
De rechten van cliënten en de verplichtingen voor zorgaanbieders zijn nu in verschillende wetten vastgelegd. Dat maakt het voor een cliënt moeilijk om na te gaan wat zijn rechten zijn en wat hij van een zorgverlener kan verwachten. De verschillende wetten zoals de Wet klachtrecht, Kwaliteitswet en Wet medezeggenschap zorginstellingen worden samengevoegd tot de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz).
De Wcz regelt verschillende rechten voor cliënten en plichten voor zorgaanbieders:
- goede zorg die cliëntgericht en veilig is;
- keuze-informatie over de zorg;
- informatie en toestemming over de zorg;
- inzage in het dossier, privacy en zeggenschap over het dossier;
- een effectieve, laagdrempelige klachten- en geschillenbehandeling;
- medezeggenschap;
- goed bestuur en toezicht.
Wcz stelt eisen aan zorgverleners
De Wcz regelt de verantwoordelijkheden van zorgaanbieders voor de kwaliteit van de zorg. De cliënt moet kunnen meepraten over de inrichting en uitvoering van de zorg. Zorgverleners moeten ervoor zorgen dat cliënten via cliëntenraden invloed kunnen uitoefenen op de behandeling en zorg. Cliëntenraden moeten een serieuze gesprekspartner worden van het bestuur van een zorgaanbieder. Daarom krijgen ze met de ingang van de Wcz meer zeggenschap en een eigen budget.
Het bestuur van de zorginstelling is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg. De eisen voor goed bestuur worden daarom aangescherpt. Meer hierover is te lezen in Goed Bestuur in de zorg.
Het wetsvoorstel voor de Wcz ligt in de Tweede Kamer.
Beginselenwet zorginstellingen
De rechten van bewoners in zorginstellingen worden vastgelegd in een nieuwe wet: de Beginselenwet zorginstellingen. Kern van de Beginselenwet is het versterken van de positie van cliënten in de AWBZ-zorg. Dit betekent dat bewoners van een zorginstelling zelf invloed moeten kunnen hebben op de kwaliteit van hun leven.
Zorginstellingen moeten de rechten uit de Beginselenwet zorginstellingen vertalen in concrete afspraken met elke bewoner. Dat gebeurt in een zorgplan.
In de Beginselenwet zorginstellingen worden de volgende zaken geregeld:
- De cliënt heeft recht op bespreking, actualisatie en evaluatie van het zorgplan.Er word niet naar hulpvraag dakloze client geluisterd i.v.m. ontstaan problematiek en achtergrond en zorgaanbod word bij client door de strot geduwd door ongemotiveerde en opgeleide begeleiders die alleen voor hun inkomen in dienst zijn bij Leger des Heils of RIBW e.a. stichtingen.
- In het zorgplan worden afspraken gemaakt over de inrichting van het dagelijks leven zoals:
- dagelijkse hygiënische verzorging, zoals een douchebeurt;
- gezonde en voldoende voeding en drinken;
- een schone, verzorgde leefruimte;
- respectvolle behandeling;
- mogelijkheid tot het beleven van godsdienst of levensovertuiging;
- zinvolle daginvulling, beweging en regelmatige buitenlucht;
- aandacht voor ontwikkeling en ontplooiing.
Buiten het zorgplan worden ook de volgende zaken in de Beginselenwet zorginstellingen geregeld:
- de mogelijkheid om met ernstige klachten over verzorging en bejegening naar de Inspectie toe te gaan;Is niet aanwezig,klagers worden door management gesanctioneerd met strafmaatregelen of uitzetting opvang zelfs in de winter en er is geen alternatief aanwezig omdat alle instellingen zelfde werkwijzes hanteren,R.Donker schrijft al 10 jaar politiek aan en controlerende instanties over de opvang zonder zorg en hulpverelning en waar rechten van clientnenworden geschonden en medewerkers opvang valse informatie verstrekken aan zorgkantoor en IGZ maar er veranderd niets vanwege ontbreken sanctiebeleid Rijksoverheid die wel instellingen volledig subsidieerd met gemeenschapsgelden zonder toezicht en controle op jaarverslagen door Rijskaccountant.
- een verplichte verklaring omtrent gedrag voor medewerkers;
- een meldplicht van mishandeling door medewerkers.
Het wetsvoorstel gaat naar verwachting in 2011 naar de Raad van State voor advies.
Rechten bewoners zorginstelling vastgelegd
Nieuwsbericht | 14-01-2011
Recht op de regie over het eigen leven. Dat is de kern van de Beginselenwet zorg. Het kabinet wil hierin concrete rechten opnemen voor bewoners van zorginstellingen.
Rechten van bewoners
- Dagelijkse lichamelijke hygiëne;ontbreekt in opvanginstelling ldh en Herberg ook door onwil doorgedraaide clienten die van het kastje naar de muur woren gestuurd met hun hulpvraag en gebrek aan discipline en structuur
- Gezond en voldoende eten en drinken;slechte voedselvoorziening onderbouwd in gevangenisregimes met vaste openingstijden en geen bediening of correcte bejeging
- Een schone, verzorgde eigen kamer;niet aanwezig in nacht en dagopvang leger des heils Zwolle en RIBW Vecht de Herberg Nijverheidstr.
- Respectvolle bejegening; niet aanwezig in opvanginstellingen leger des heils en Herberg
- Mogelijkheid tot het beleven van godsdienst, levensovertuiging of seksuele geaardheid;
- Schending:zogenaamde christelijke begeleiders zijn bezig met kerstening en als client zich niet laat evangeliseren volgt er tegenwerking en geestelijke terreur op achterbakse wijze.
- Zinvolle daginvulling, beweging en dagelijkse buitenlucht. niet aanwezig bij opvanginst. leger des heils en Herberg wel opgedrongen trajecten
- Aandacht voor ontwikkeling en ontplooiing.niet aanwezig bij opvanginst. leger des heils en Herberg,wel gijzeling in uitzichtloze positie
- Veiligheid en rust voor dakloze clienten ontbreken in opvanginstellingen Zwolle en er is geen brandpreventie en maatregelen,hulpverleners beroepen zich op eigen verantwoordelijkheden clienten bij diefstal en calamiteiten en zijn niet in het bezit van EHBO diploma of kennis van crisisbeheersing en lokken opzettelijk agressief gedrag uit bij clienten door hen niet op weg te helpen en valse rapportages aan te leggen waar clienten maanden om moeten bedelen ter inzage.
Zorgplan
In het zorgplan dat de instelling met de bewoner opstelt moeten de rechten worden vertaald in persoonlijke afspraken.
De meeste zorginstellingen nemen de wensen van hun cliënten ook nu al als uitgangspunt. Maar door dit wettelijk vast te leggen, wil het kabinet bereiken dat het zorgplan daadwerkelijk op basis van dialoog tot stand komt. Als daarvoor onvoldoende tijd is, moet de leiding van een zorginstelling daarin verandering brengen.
Het wetsvoorstel gaat naar verwachting in het voorjaar van 2011 voor advies naar de Raad van State.
Kabinet wil concrete rechten opnemen in Beginselenwet zorg
In de zorg staan de wensen en behoeften van de cliënt centraal. Het instrument om goede afspraken op maat te maken is het …
Persbericht | 14-01-2011 | VWS
Delen op: Twitter,
Hyves,
Facebook of
LinkedIn

Verantwoordelijk ministerie
Zie ook
- Ouderenzorg | Onderwerp | VWS
- Verpleeghuizen en verzorgingshuizen | Onderwerp | VWS

- Wat wij doen
- Hulpverlening in Nederland
- Maatschappelijke opvang
Maatschappelijke opvang
In Nederland zijn heel wat mensen dak- of thuisloos. Velen van hen kloppen aan bij het Leger des Heils. Het gaat om (zwerf-)jongeren, mannen, vrouwen, vrouwen met kinderen, tienermoeders, ouderen en zelfs hele gezinnen. Daarom hebben wij verschillende voorzieningen voor hen.
Dagopvang biedt mensen die op straat leven, de gelegenheid om op verhaal te komen. Er is iets te eten en te drinken, je kunt er douchen, je kleding wassen of omruilen en natuurlijk mensen ontmoeten. Bovendien is er een spreekuur van een verpleegkundige of arts, het maatschappelijk werk, de verslavingszorg en de sociale dienst. Ook bestaat de mogelijkheid om een postadres bij de dagopvang te hebben. Dat is nodig om een uitkering te kunnen ontvangen. Het Leger des Heils kan ook helpen bij het leren omgaan met geld.
In een nachtopvang kunnen dak- en thuislozen terecht die van tijd tot tijd de behoefte hebben aan een plek om te slapen. Men ligt er op vier- tot tienpersoonskamers. Ook hier is er eten en de mogelijkheid om te douchen.
In voorzieningen voor 24-uurs opvang kunnen mensen tijdelijk wonen. Samen met medewerkers van het Leger des Heils werken zij aan een toekomst waarin ze zo veel mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Verder zijn er verschillende vormen van begeleid wonen. En als een cliënt (weer) zelfstandig woont, is er eventueel ambulante begeleiding mogelijk.
Voor (zwerf)jongeren die willen leren zelfstandig te wonen en te werken, hebben we trainingsprojecten als Vast & Verder en Enkeltje Zelfstandig. Het zijn voorzieningen waarbij jongeren in een bekende omgeving wonen en door medewerkers van het Leger des Heils begeleid worden.
Speciaal voor tienermoeders is het woon- en begeleidingsprogramma Zy-aan-Zy.
Wilt u weten waar u welke opvangmogelijkheden kunt vinden? Kijk dan op onze adressenpagina.
En/of kies een onderdeel van het Leger des Heils:
Kies een categorie2nd Life winkelsActiviteiten voor volwassenen kerkDak- en thuislozenDepots 2e handsHoofdkantoorJeugdactiviteiten kerkJeugdzorgKledingcontainersKledingwinkelsKorpsen (Kerkelijke gemeenten)Licht verstandelijk gehandicaptenMuziek/zangOuderenzorgOverige activiteiten kerkPalliatieve zorgPreventie dak- en thuislozenPsychiatrieRaad- en daadbalie kerkReclasseringRegiokantoren hulpverleningSociaal PensionSociale ActiveringThuiszorgVerpleeghuiszorgVerslavingszorgVrouwenopvangZwerfjongeren
Provincie: Overijssel
Activiteiten voor volwassenen kerk
Open Huis
Bezoekadres:
Zenderenbrink 2
7544 DZ
Enschede
Postadres:
Het Stroink 207
7542 GX
Enschede
Telefoon: (053) 432 33 72 korpsgebouw
(053) 477 59 72 korpsofficieren
Fax: (053) 478 43 06 maakt deel uit van het cluster Enschede-Hengelo
Dak- en thuislozen
Begeleid WonenVereist dringend onderzoek door inspectie gezondheidszorg en VROMBezoekadres:
Bachlaan 63-65
8031 HB
Zwolle
Telefoon: (038) 468 21 42
Fax: (038) 468 21 05
Begeleid Wonen
Bezoekadres:
Molenstraat 30
7514 DK
Enschede
Telefoon: (053) 480 99 99
Fax: (053) 475 40 99
CCP Overijssel regio Enschede
Bezoekadres:
Molenstraat 30
7514 DK Enschede
Enschede
Telefoon: (053) 475 40 72
Fax: (053) 475 40 99
CrisisopvangVereist dringend onderzoek door inspectie gezondheidszorg en VROMBezoekadres:
Burg. van Walsumlaan 1
8017 CC
Zwolle
Telefoon: (038) 468 21 11
Fax: (038) 468 21 05
Dagopvang Bonjour en Winteropvang Vereist dringend onderzoek door inspectie gezondheidszorg en VROM
Bezoekadres:
Burgemeester Drijbersingel 13
8021 DA
Zwolle
Telefoon: (038) 454 81 45
Fax: (038) 453 84 48
Dagverzorging ‘De Brug’
Bezoekadres:
Zenderenbrink 4
7544 DZ
Enschede
Telefoon: (053) 477 34 97
Fax: (053) 428 08 10
DATO Zwolle (kantoor)
Bezoekadres:
Eiffelstraat 1-117
8013 RT
Zwolle
Telefoon: (038) 468 21 50
Fax: (038) 468 21 51 Dakloze Asielzoekers Tijdelijke Opvang
Kortdurende Opvang
Bezoekadres:
Molenstraat 39
7514 DJ
Enschede
Telefoon: (053) 480 99 99
Fax: (053) 480 99 34
LIBW Almen ‘De Vrije Vogel’
Bezoekadres:
Ehzerallee 11
7218 BR
Almen
Telefoon: (0575) 431 603
Fax: (0575) 432 762
LIBW Enschede ‘De Borgh’
Bezoekadres:
C.J. Snuifstraat 45
7511 ZJ
Enschede
Telefoon: (053) 430 34 44
Fax: (053) 430 80 20
LIBW Molenstraat Enschede
Bezoekadres:
Molenstraat 39
7514 DJ
Enschede
Telefoon: (053) 480 99 99
Fax: (053) 480 99 34
Nel Banninkhuis, Nachtopvang Vereist dringend onderzoek door inspectie gezondheidszorg en VROMBezoekadres:
Luttenbergstraat 4
8012 EE
Zwolle
Telefoon: (038) 423 68 84
Fax: (038) 423 78 44
Regiokantoor Enschede
Bezoekadres:
Molenstraat 30
7514 DK
Enschede
Telefoon: (038) 467 19 40
Fax: (053) 475 40 99
Soepbus
Bezoekadres:
Burg. Drijbersingel 13
8021 DA
Zwolle
Telefoon: (038) 454 81 45
Fax: (038) 453 84 48
Kledingcontainers
Containerplaats
Bezoekadres:
Troelstralaan 1
7604 VW
Almelo
Kledingcontainer van korps Kampen
Bezoekadres:
Hofstraat (achter het korpsgebouw)
Kampen
Kledingcontainer van korps Zwolle
Bezoekadres:
Geert Grootestraat 11
8022 CG
Zwolle
Kledingwinkels
Kledingbeurs Kampen
Bezoekadres:
Boven Nieuwstraat 35
8261 HA
Kampen
Postadres:
Wederiklaan 61
8265 DB
Kampen
Telefoon: (038) 331 26 52 kledingbeurs
(038) 331 26 52 korpsgebouw
(038) 331 26 52 dienstencentrum
(038) 331 57 88 fax
Fax: (038) 331 57 88 fax
Kledingbeurs Steenwijk
Bezoekadres:
Koningstraat 12
8331 HV
Steenwijk
Postadres:
Koningstraat 12
8331 HV
Steenwijk
Telefoon: (0521) 51 20 27 korpsgebouw
Kledingbeurs Zwolle
Bezoekadres:
Geert Grootestraat 11
8022 CG
Zwolle
Postadres:
Geert Grootestraat 9
8022 CG
Zwolle
Telefoon: (038) 454 87 83 korpsofficieren
Kledingwinkel Almelo
Bezoekadres:
Troelstralaan 1
7604 VW
Almelo
Telefoon: (0546) 81 03 15 korpsgebouw
(0546) 45 66 98 korpsenvoy Kledingwinkel
Kledingwinkel Deventer
Bezoekadres:
Rijkmanstraat 26
7411 GB
Deventer
Telefoon: (0570) 61 17 00
Korpsen (Kerkelijke gemeenten)
Buitenpost Nijverdal
Bezoekadres:
Constantijnstraat 4
7442 ME
Nijverdal
Postadres:
Grotestraat 47
7443 BB
Nijverdal
Telefoon: (0548) 61 28 96 korpsgebouw
(053) 476 64 71 korpsofficieren Evangelisatie-afdeling
Buitenpost Nijverdal
Bezoekadres:
Constantijnstraat 4
7442 ME
Nijverdal
Postadres:
Hanninkhoek 119
7546 AG
Enschede
Telefoon: (0548) 61 28 96
(053) 476 64 71 korpsofficier Evangelisatie-afdeling
Buitenpost Steenwijk
Bezoekadres:
Koningstraat 12
8331 HV
Steenwijk Evangelisatie-afdeling
Korps Almelo
Bezoekadres:
Troelstralaan 1
7604 VW
Almelo
Postadres:
Troelstralaan 1
7604 VW
Almelo
Telefoon: (0546) 81 03 15 korpsgebouw
(0546) 45 66 98 korpsenvoy Evangelisatie-afdeling
Korps Deventer
Bezoekadres:
Rijkmanstraat 26
7411 GB
Deventer
Postadres:
Rijkmanstraat 26
7411 GB
Deventer
Telefoon: (0570) 61 17 00 korpsgebouw
(0570) 61 25 79 korpsofficier Evangelisatie-afdeling
Korps Enschede
Bezoekadres:
Zenderenbrink 2
7544 DZ
Enschede
Postadres:
Zenderenbrink 2
7544 DZ
Enschede
Telefoon: (053) 4781466 korpsgebouw
(0546) 81 40 12 korpsofficieren
Fax: (053) 478 43 06 Evangelisatie-afdeling
Korps Kampen
Bezoekadres:
Boven Nieuwstraat 33 – 35
8261 HA
Kampen
Postadres:
Waterkers 48
8265JK
Kampen
Telefoon: (038) 331 26 52 korpsgebouw
(038) 331 26 52 dienstencentrum
(038) 333 21 71 korpsenvoys
Fax: (038) 331 57 88 fax Evangelisatie-afdeling
Korps Zwolle
Bezoekadres:
Geert Grootestraat 11
8022 CG
Zwolle
Postadres:
Geert Grootestraat 9
8022 CG
Zwolle
Telefoon: (038) 454 87 83 korpsgebouw
(038) 460 70 16 korpsofficieren Evangelisatie-afdeling
Ouderenzorg
Grijs Genoeg(en) Zwolle
Bezoekadres:
Bachlaan 63-65
8031 HB
Zwolle
Telefoon: (038) 468 24 46 / 06 30084700
Fax: (038) 468 21 45
Overige activiteiten kerk
Koffiehoek
Bezoekadres:
Geert Grootestraat 11
8022 CG
Zwolle
Postadres:
Geert Grootestraat 9
8022 CG
Zwolle
Telefoon: (038) 454 87 83 korpsofficieren
Preventie dak- en thuislozen
Extramurale Woonvoorziening
Bezoekadres:
Schurinksdwarsweg 2
7523 AV
Enschede
Telefoon: (053) 433 61 51
Fax: (053) 433 61 51
Reclassering
Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering Vestiging Zwolle
Bezoekadres:
Burg. Roelenweg 21
8031 ES
Zwolle
Telefoon: (038) 425 60 60
Regiokantoren hulpverlening
Leger des Heils Overijssel
Bezoekadres:
Eiffelstraat 1-117
8013 RT
Zwolle
Postadres:
Eiffelstraat 1-117
8013 RT
Zwolle
Telefoon: (038)467 19 40
Fax: (038)467 19 41 Bedrijfsbureau
Sociaal Pension
De Borgh, Sociaal Pension
Bezoekadres:
C.J. Snuifstraat 45
7511 ZJ
Enschede
Telefoon: (053) 430 34 44
Fax: (053) 490 80 20
LIBW Zwolle ‘Nos Casa’ Vereist dringend onderzoek door inspectie gezondheidszorg en VROMBezoekadres:
Drostenstraat 2
8011 MT
Zwolle
Telefoon: (038) 421 15 96
Fax: (038) 468 21 34
Sociale Activering
Bij Bosshardt
Bezoekadres:
Agonstraat 10
7552 TJ
Hengelo
Telefoon: (074) 2913 747
Dagbesteding ‘De Workshop’
Bezoekadres:
Burg. Drijbersingel 11
8021 DA
Zwolle
Telefoon: (038) 454 29 65
Fax: (038) 454 99 27
- Hulp bij aanbieder kiezen
- Patiëntenorganisaties
- Patiëntenrechten
- Klachtmogelijkheden
- Informatie en klachtenopvang
- Bibliotheek
- Links en adressen
- Jeugdzorg
Leger Des Heils Begeleide Woonvorm De Buitenkant
Contactgegevens
Bezoekadres | Buitenkant 22 8011 VJ Zwolle |
Postadres | Burgemeester van Walsumlaan 1 8017 CC Zwolle |
Telefoon | 038-4682111 |
Internet adres | www.legerdesheils.nl |
Sector
Geestelijke gezondheidszorg
Assendorp dossier Nel Banninkhuis nachtopvang voor daklozen

Dit is het dossier Nel banninkhuis de nachtopvang van het leger des heils Zwolle voor daklozen die allang niet meer voldoet aan de eisen van bewoning of als slaaphuis.
Dit pand zou al in 2005 gesloten worden maar is nog steeds open en waar dakloze burgers beestachtig zijn opgesloten door de begeleiders van het leger des heils die deze nachtopvang onder haar hoede heeft.
Bij binnenkomst moet de daklozen zich vervoegen bij het loket voor inschrijving en contant 5,55 euro per nacht betalen of via de sociale dienst die de verblijfskosten betaalt vanuit de uitkering rechtstreeks aan het leger des heils.
Eenmaal binnen om 19.00 uur de openingstijd mag de dakloze niet meer naar buiten en zit dan in een gevangenisregime dankzij het misdadige gemeentebeleid die met stigmatisering van elke dakloze een misdadiger maakt die een gevaar is voor de leefomgeving,het is meer de vraatzuchtige en onbeschaafde samenleving en de bestuurlijke elite op de pluche zetels die de overlastgevers zijn en die kansarmen het licht in de ogen niet gunnen.
Datis ook de redenen dat de stadswachten tot vervelens toe s”avonds elke dag binnen de nachtopvang komen om de boel te controleren en de dakloze clienten het gevoel krijgen bespioneerd te worden in opdracht van het gemeentebestuur van Zwolle
Maar geen nood als goedmakertje stuurt het gemeentebestuur gewoon een hypocriete wethoudertje die een biologisch fruitmandje komt brengen bij de daklozen in de dagopvang Bonjour natuurlijk onder oog van de mediacamera”s want de beste man moet wel opvallen bij het grote en naieve publiek.
De nachtopvang kan maximaal 22 personen herbergen en die verblijven “sävonds in een krappe woonkamer van 6×6 meter en waar men mag hopen dat de verwarming het doet.
Slapen kunnen de daklozen in een gedeeld slaapzaal waarvan er in een 8 man verblijven met stapelbedden met slechte matrassen waarvan de ruggen kapot gaan door onvoldoende ondersteuning en zeer slechte ventilatie en een slaapzaal idem dito waar 16 man verblijven ook met dezelfde stapelbedden en een kleine kamer voor 2 vrouwen.
De douches en toiletten stammen nog uit de tijd van de Romeinen en er is voor niemand privacy aanwezig,zitten de daklozen bij elkaar in de krappe woonkamer dan is het een kakefonie van gefrusteerde personen die elkaar gek maken met hun problemen en die op een gegeven moment met elkaar in conflict raken omdat er geen goede leidinggevenden aanwezig zij en ook door de kiekjesvorming onderling tuusen daklozen die denken vrienden te hebben binnen de opvang maar elkaar gewoon staan te bestelen en te bedriegen.
In tegenstelling wat het leger des heils beweert is er geen goede voedselvoorziening aanwezig nog medisch hulp en ook geen doorverwijzing naar hulpverlenende instanties want die zijn niet aanwezig in Zwolle.
En er zijn zelfs dakloze clienten overleden in de nachtopvang maar dat word niet vermeld in de krant
Alleen maar organisaties die de AWBZ gelden en subsidies en hun eigen werkgelegenheid belangrijker vinden dan hulpverlening bieden aan dakloze burgers en dus in feite de belastingbetalers staan op te lichten doordat zij niets uitvoeren en dan maar klagen in de media over het geweld tegen hun uitgevoerd dat zijzelf uitlokken met hu nrespectloze houding tegenover dakloze clienten.
Dat geld voor de dagopvang Bonjour en de nachtopvang Nel Banninkhuis en de Herberg aan de Nijverheidstraat.
Klachten neerleggen bij het gemeentebestuur heeft geen zin en de inspectie voor de gezondheidszorg onderzoekt geen enkele opvanginstelling voor daklozen in Nederland en gaat af op de valse informatie verstrekt door het management van de opvang.
De wethouder zorg en welzijn en WMO Zwolle laat de opvanginstellingen links liggen en zal niet met de bewoners/clienten gaan praten,maar dat is ook logisch want de wethouder was vroeger directeur bij het CMO leger des heils Zwolle en dan hangt men niet liever de vuile was buiten.
De dagopvang Bonjour wil men tot 2011 openhouden en wanneer de nachtopvang word gesloten zal de vraag zijn want het bedrog de zorgboulevard is gebakken lucht en nog steeds niet van de grond en zal ook geen oplossingen bieden en als de Herberg.
Feit is dat daklozen in de nachtopvang psychoses oplopen ook veroorzaakt door het onbekwame personeel die niet met deze problematiek weet om te gaan en dat er clienten als jaren verblijven daar zonder enig vooruitzicht en tussen die daklozen zitten egocentrische figuren die anderen lastig vallen met haantjesgedrag en die zullen de opvang wel even naar hun hand zetten maar die worden er niet uitgezet.
En dat is momenteel weer het geval nadat het maanden rustig is geweest en je kan de leidinggevenden blijven waarschuwen voor die gasten die iedereen manipuleren en overheersen met als gevolg dat de clienten niet meer hun problemen gaan oplossen maar gaan luisteren naar die gasten die zich verbeelden hulpverlener te zijn maar ook gewoon dakloze client te zijn.