FW: Schurende relaties tussen recht en religie < Kennisdebat – wetenschap van iedereen < Rijksuniversiteit Groningen
Engels: “If a free society cannot help the many who are poor, it cannot save the few who are rich.”
John F. Kennedy
Amerikaans politicus en president (35e) (1917-1963)
From: kingkong1621@live.nl
To: w.tonissen@tweedekamer.nl
Subject: FW: Schurende relaties tussen recht en religie < Kennisdebat – wetenschap van iedereen < Rijksuniversiteit Groningen
Date: Wed, 31 Mar 2010 15:57:28 +0200
Ik schrijf over het onderwerp Kerk en Staat strikt gescheiden en waar wat betreft de maatschappelijke problemen in onze samenleving de oplossingen daarvoor niet kan worden afgeschoven op religeuze organisaties die het Evangelie prediken en waar wat betreft de dak en thuislozen gedwongen worden om gebruik te maken van de opvanginstellingen die vallen onder het Leger des heils W&G die in mijn visie geen christelijke kerkgenootschap is maar een Evangelische sektebeweging afgescheiden van de oorspronkelijke christelijke kerk.
Maar nu komt het bijzondere aan het geheel,in 1988 gaf dus het kabinet Lubbers II opdracht aan het Leger des heils om hun kerkgenootschap om te zetten in 4 stichtingen zoals Welzijns en Gezondheidszorg,Dienstverlening en Fondsenwerving en het Kerkgenootschap zelf voor 90 % gesubsidieerd door de rijksoverheid.In hetzelfde jaar 1988 kwam de wet op kerkgenootschappen te vervallen en daarmede krijg dus het leger des heils vrij baan om die stichtingen op te zetten.
Maar in de wet en regelgeving en in het algemeen is een kerkgenootschap moeilijk te defineren en kan daar allerlei uitleg aan worden gegeven.
Hetzelfde leg ik uit over het onderzoek van de Boer en Croon over oneigenlijk gebruik van AWBZ middelen en waar in de bijlages vermeld stond dat iedereen een AWBZ instelling kan opzetten want van richtlijnen en criteria hoe zorg en hulpverlening dient te worden uitgevoerd is totaal geen sprake.
Daarom melde ik het al dat het Leger des heils een Evangelische sektebeweging is want in al haar gedragingen en werkwijzes en indoctrinaties ( evangeliseren) kom dit duidelijk naar voren.
Maar het malafide verschijnsel is dat daar waar de ontkerkeling van de samenleving plaats vind de Christelijke kabinetten deze organisatie volledig subsidieerd voor jeugdzorg,reclassering ouderenzorg en daklozenopvang maar daar neutraal in behoort te zijn om de dakloze burgers vrije keuzes te bieden in opvang met resocialisatie naar de reguliere sameneleving en dat is bij het leger des heils niet het geval plus andere opvanginstellingen/stichtingen die dezelfde methodes toepassen als het leger des heils.
Tot op de dag van vandaag maakt het leger des heils en hun medewerkers zich schuldig aan strafbare feiten zoals vermeld in het onderzoeksrapport van de Belgische Kamer deel 2 uit 1997 waar onderzoek is gepleegd naar sektes.
Maar als de aangiftes niet behandeld worden door politie en justitie is het dweilen met de kraan open om dit openbaar te maken en als zelfs kamerleden het laten afweten plus de media vraag ik mij af hoelang de werkende burgers nog op moeten draaien voor de oplopende AWBZ kosten en opvang van dak en thuislozen.
Aanmelden Profiel wijzigen | Afmelden 12:17:17 dinsdag 15 november 2011
weerverkeerbeursVideoFotoVKbanen de site vanNieuwsopinieblogsCultuurSportEconomieReizenservicewebwinkel
——————————————————————————–
BinnenlandPolitiekBuitenlandInternet & MediaWetenschap & GezondheidOpmerkelijk
dossier
ZorgChaos in christelijk afkickverblijf Beekbergen
Anneke Stoffelen − 25/06/11, 05:18
© Marcel van den Bergh
De zorg in de religieuze afkickkliniek Horeb in het Gelderse Beekbergen is een chaos. Bewoners kicken af zonder medische begeleiding, krijgen pillen uitgereikt door medebewoners en moeten hun uitkering afdragen aan de instelling.
Dat blijkt uit interne documenten en gesprekken met bewoners. In een vetrouwelijke cliëntenenquête beklagen de verslaafden zich over hun leefomstandigheden. Naar aanleiding van de bevindingen van de Volkskrant gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken of Horeb de wet overtreedt.
Horeb is gelieerd aan de religieuze ggz-instelling De Hoop in Dordrecht en huisvest zestig mannen die willen afkicken van hun drugs- of alcoholverslaving.
Huisarts
Medisch personeel is er niet. De plaatselijke huisarts brengt eens per twee à drie weken een bezoek. Een ghb-verslaafde zegt dat hij in Beekbergen cold turkey afkickte, wat voor die drug levensgevaarlijk kan zijn. Cliënten die al langer bij Horeb verblijven, verstrekken medicatie aan medebewoners.
‘Je wordt gedwongen een aanvraag voor een zorgindicatie te tekenen’, zegt bewoner Alfredo Seraus. ‘Ik weigerde, omdat ik hier nooit een psycholoog of psychiater heb gezien. Ik wil niet dat ze geld krijgen voor zorg die ik niet ontvang. Als ik niet tekende, moest ik vertrekken. En ik kan nergens naartoe.’
Pinkstergemeente
Er zijn in Nederland meer religieuze stichtingen, vaak aan de pinkstergemeente gelieerd, waar verslaafden worden geholpen bij het afkicken. Wat daar gebeurt, onttrekt zich aan het zicht van maatschappij en de inspectie. Veel locaties presenteren zich evenals Horeb op papier als een ‘woon- en leefgemeenschap’, niet als afkickkliniek. Daarmee proberen ze het inspectietoezicht te omzeilen.
Toch moest een van de zes afkicklocaties van de Victory Outreach-kerk in 2003 bijna sluiten omdat de zorg niet voldeed aan kwaliteitseisen. In 2009 sloot de inspectie de religieuze kliniek Winnersway in Leiden wegens gebrek aan deskundig personeel.
Uitkering afstaan
Bij Horeb komen junks uit het hele land om af te kicken. Ze worden ernaartoe verwezen door religieuze straatwerkers of de reclassering. Bij de intake moeten cliënten toestemming geven om hun uitkering op rekening van de stichting te laten storten. Vervolgens wordt per maand 630 euro ‘woon- en leefgeld’ ingehouden. Na aftrek van de zorgverzekeringspremie blijft voor de meeste bewoners 100 euro over.
Volgens Horeb is duidelijk waar het geld naartoe gaat: huisvesting, eten en activiteiten. ‘Elke maand krijgen bewoners een financieel overzicht’, zegt een woordvoerder.
De verslaafden begrijpen niet waar de 630 euro aan opgaat. Personeel is er nauwelijks; er zijn twee zorg-
coaches met een mbo-opleiding voor zestig cliënten. Bewoners slapen in stapelbedden in slecht onderhouden huisjes. Eten wordt door henzelf bereid. Ex-verslaafden worden aan het werk gezet in de houtbewerking of de groenvoorziening, maar krijgen daarvoor niet betaald.
AWBZ
Horeb doet het op internet voorkomen alsof zij geheel afhankelijk is van giften. Onder dat mom werft stichting Vrienden van de Hoop fondsen onder gelovigen. Maar naast het leefgeld van de verslaafden, ontvangt Horeb inkomsten uit de AWBZ. In 2010 was dat 178.000 euro voor het organiseren van dagbesteding. Voor sommige bewoners wordt een persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd. Ook de gemeente Apeldoorn verstrekt subsidie aan Horeb, in 2011 maximaal 53.000 euro.
De Hoop zegt in een reactie dat de zorg bij Horeb ‘voldoet aan alle eisen van de Kwaliteitswet’. De financiën zijn volgens een woordvoerder goedgekeurd door een externe accountant.
Hondsmerk
De Hoop ggz kwam begin dit jaar in opspraak toen de inspectie een onderzoek instelde naar psycholoog Rob Hondsmerk. Die had in het Reformatorisch Dagblad verteld over zijn aanpak van een door de duivel bezeten jongen van acht. ‘Uit de mond van de jongen kwam een zwavelgeur. Hier was duidelijk sprake van een confrontatie met het rijk der duisternis.’
Na onderzoek concludeerde de inspectie dat vragen over occultisme door De Hoop worden doorgeleid naar een pastoraal team en dat Hondsmerk zelf zich niet met deze omstreden zaken bezighoudt.