20110714_visie_van_zorg_naar_participatie
Rapoort_Cebeon_startfoto_grensstrook_en_1e_monitor_vrijval_jan_2011
20110912_artikel_vng_nieuws_dannenberg
https://anaconda15.wordpress.com/2011/06/10/563/
Eerste en tweede kamer gevraagd de WMO niet in te voeren met argumenten en bewijzen van fraudepraktijken en aankaarten van misstanden,tervergeefs dus.
Hotmail Interactieve weergave
Gemeenten en zorgaanbieders zijn aan zet zegt Erik Dannenberg
Erik Dannenberg is wethouder van Zwolle en voorzitter van de VNG commissie Gezondheid en Welzijn. Hij is betrokken bij de onderhandelingen door de VNG over de decentralisaties AWBZ en jeugdzorg. Eerder was hij directeur van de maatschappelijke opvang van het Leger des Heils in Zwolle. In zijn betoog tijdens de ledenbijeenkomst stelt hij dat hij alle vertrouwen heeft in een goede afloop van de decentralisaties. Destijds in 1994 bij de decentralisatie van de maatschappelijke opvang naar de 43 centrumgemeenten is dat ook goed uitgepakt. Erik Dannenberg heeft aangegeven dat er drie grote transities voor de gemeenten zijn:
a. AWBZ decentralisatie
b. WWNV – WWB/WIJ
c. AWBZ decentralisatie Jeugdzorg
Hij ervaart het als een bevrijding dat met de wijziging van de stelsels alle indicatiesystemen kunnen worden gereduceerd. We hebben te maken met een burger die steeds meer een claim neerlegt. Het gewone is kleiner geworden, het bijzondere is groter geworden. Toch is het aantal zieke mensen of gehandicapten niet echt toegenomen. Er moet dus weer meer uitgegaan worden van het gewone, de gewone burger die af en toe steun nodig heeft.
Op dit moment gaat van elke euro € 0,60 naar de uitvoeringskosten als verantwoording en administratie. Gemeenten gaan dat zo nooit doen. Dannenberg wil toe naar een systeem gebaseerd op vertrouwen in plaats van wantrouwen. Van een claimende burger die spreekt over rechten, naar maatschappelijke prestaties of outcome. We moeten af van een run op de zwaarste problematiek. Gemeenten moeten op: zoek gaan naar nieuwe creatieve wegen. Erik Dannenberg geeft de metafoor van een Tom Tom hulpverlener: je stelt het einddoel samen vast, maar de weg waarlangs is aan de professional. Het gaat er nu dus om volgens hem dat gemeenten samen met cliëntenorganisaties en zorgaanbieders bepalen wat de uitkomst van begeleiding moet zijn: hoe maak je de eindresultaten van de inzet van begeleiding zo concreet mogelijk?
Duidelijk is dat we moeten het samen moeten gaan doen. De zorg is individueel gericht. Welzijn is zoveel mogelijk collectief, bijvoorbeeld op wijkniveau. Dannenberg geeft aan dat hij meer voor een aanbestedingsvorm is, waarin de lokale deskundigheid en infrastructuur behouden blijft. De ervaringen met de huishoudelijke hulp zijn dat er veel totaal vreemde partijen opnieuw konden gaan beginnen in elke gemeente. Dat kan de bestaande en opgebouwde infrastructuur in een gemeente teniet doen. Graag wil hij dat voorkomen.
Agenda
-
8 dec: LANDELIJK CONGRES ‘DOEN! Zwerfjongeren versterken’
-
13 dec: ‘Met één hand kun je niet klappen’
- Over de samenwerking tussen migrantenorganisaties en reguliere jeugdvoorzieningen
op 13 december 2011 van 13.00 – 17.00 uur bij Mammoni te UtrechtFORUM presenteert de resultaten van een onderzoek en een nieuw werkmodel en stappenplan voor het structureel verbeteren van de toegankelijkheid van jeugdvoorzieningen door intensieve samenwerking met migrantenorganisaties. Het onderzoek is verricht in opdracht van ZonMw. Naast de presentatie zijn er vijf workshops met concrete voorbeelden van dit soort samenwerkingsverbanden.
- Over de samenwerking tussen migrantenorganisaties en reguliere jeugdvoorzieningen
-
20 dec: Seksuele weerbaarheid jongeren
Inhoudsopgave van deze pagina:
- 1. Kerngegevens
- 2. Documenten
- 3. Verwante dossiers
- 4. Andere bronnen
- 5. Disclaimer
Ingediend
22 april 1997
Volledige titel
Decentralisatieproces maatschappelijke opvang
Tweede Kamercommissies
(4 stuks, sortering omgekeerd chronologisch) sortering omkeren
2 | 7 juli 1997, verslag van een schriftelijk overleg, nr. 3H KST23184 Verslag schriftelijk overleg publicatie:12 september 1997 |
2 | 7 juli 1997, verslag van een schriftelijk overleg, nr. 3 KST23118 Verslag schriftelijk overleg publicatie:10 september 1997 |
2 | 22 april 1997, rapport, nr. 2 KST20760 Rapport “Decentralisatieproces maatschappelijke opvang” |
2 | 22 april 1997, brief, nr. 1 KST20759 Brief Algemene Rekenkamer met het op 14 april 1997 vastgestelde rapport “Decentralisatieproces maatschappelijke opvang” |
Aan dit dossier zijn de volgende trefwoorden toegekend: Decentralisatie, Gemeentefinanciën, Kansarmen, Maatschappelijk werk, Maatschappij en samenleving.
Decentralisatie van de AWBZ naar de Wmo
Wat wordt er gedecentraliseerd en wanneer?
In het Regeer- en Gedoogakkoord heeft het Kabinet aangegeven de functie begeleiding vanuit de AWBZ en de Wmo over te hevelen. De overheveling betreft alleen het kortdurend verblijf, de extramurale begeleiding en dagbesteding vanuit de AWBZ. Het intramurale verblijf met begeleiding en/of dagbesteding vanuit de AWBZ en de Zvw en de extramurale dagbesteding vanuit de Zvw blijven gehandhaafd. De begeleiding en dagbesteding wordt in 2013 overgeheveld voor nieuwe cliënten en bij herindicaties. In 2014 wordt deze zorg voor alle cliënten gedecentraliseerd. Voor de ggz wordt in 2013 gelijktijdig met de overheveling van begeleiding en dagbesteding de inloopfunctie naar gemeenten overgeheveld. In het Regeer- en Gedoogakkoord staat tevens dat o.a. de jeugdzorg en de jeugd ggz ook wordt overgeheveld naar het gemeentelijk domein. Deze laatste decentralisatie wordt op dit beleidsthema buiten beschouwing gelaten. Meer informatie hierover vindt u onder het beleidsthema jeugd ggz.
Naar welke gemeenten wordt er gedecentraliseerd?
VWS voornemen is om alle over te hevelen middelen (minus 5% efficiencykorting) te decentraliseren naar alle 418 gemeenten. Een uitzondering hierop zijn de middelen beschikbaar voor de maatschappelijke opvang/vrouwenopvang (MO/VO) en de middelen voor de inloopfunctie ggz. Het ministerie overweegt nog om deze middelen naar de centrumgemeenten over te hevelen. Besluitvorming hierover wordt eind 2011 verwacht.
Waar vind ik meer informatie en ondersteuning rond deze decentralisatie?
Het Transitiebureau van VWS en de VNG ondersteunt de hele decentralisatie naar de Wmo. Op de site http://www.invoeringwmo.nl zal het transitiebureau regelmatig nieuwe handreikingen, factsheets, best practices, lijst met veelgestelde vragen, presentaties etc. publiceren. Mocht u naar aanleiding daarvan nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met het Transitiebureau (via helpdesk@invoeringwmo.nl of tel. 070-340 6100) of met GGZ Nederland.
Wat doet GGZ Nederland?
GGZ Nederland behartigt op landelijk niveau de belangen van haar leden. Ons standpunt brengen wij onder de aandacht van VWS en de VNG. Hiertoe is ook regelmatig overleg en afstemming met het Transitiebureau. Ook heeft GGZ Nederland een rol in de informatievoorziening naar ggz zorgaanbieders.
Wat is de laatste stand van zaken?
Het door VWS en de VNG opgestelde Transitiebureau is gestart om de hele decentralisatie te begeleiden. Op dit moment hebben zij al een stappenplan voor zorgaanbieders en gemeenten gepubliceerd. Er zullen nog specifieke handreikingen en factsheets volgen over o.a. de inkoop, de toegang tot zorg etc.
Verder overweegt het ministerie de middelen voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang cliënten en voor de inloopfunctie ggz over te hevelen naar centrumgemeenten. Het hele wetgevingstraject is in volle gang. Een debat in de Tweede Kamer moet hierover nog plaatshebben. Belangrijke onderwerpen zijn hierbij de mogelijkheid van een second opinion voor de cliënt en het eventueel verplichten van gemeenten om het PGB mogelijk te maken.
Ontwikkelingen
12-07-2011 Overheveling AWBZ naar WMO
In het rapport ’Van zorg naar participatie’ is de visie van gemeenten op de decentralisatie van de begeleiding van de AWBZ naar de Wmo beschreven.
Naar boven ↑

- Disclaimer |
- Copyright GGZ Nederland 2011
- Naar boven ↑
De opeenstapeling van onwaarheden betreffende de welzijnszorg richting daklozen en verslaafden in de publiciteit gebracht door Erik Dannenberg CDA wethouder Zorg en Welzijn Zwolle oftewel “hoe maak ik iemand blij met een dooie mus”.Maar waar blijven dan de specifieke uitkeringen bestemd voor de maatschappelijke opvang en verslavingszorg?
-
Fraudezaken in Nederland en benadeling van burgers
De toekomstige zorgboulevard in Zwolle,een failliete zorgsupermarkt voor “bijzondere doelgroepen”eigenaar de gemeente Zwolle
Evaluatieonderzoek_Subsidiebeleid Zwollebijlagenboek_Evaluatieonderzoek_Subsidiebeleid
De gemeente Zwolle en de leger des heils sinterklazen,lees het subsidiebeleid en zie de belangenverstrengelingen.
09003012-7 definitief PvE deel 3 ontwerpuitgangspunten 1-12-2009
Dit is nu de documentatie van de Brink groep die beschrijft het opzetten van een zorgboulevard in Zwolle in een geclusterde voorziening waar daklozen en de verslavingszorg word ondergebracht.
In dit gebouw kunnen dus als het ooit gebouwd zal worden de deelnemers leger des heils en Tactus ruimtes huren voor hun zogenaamde doelgroepen en “hulpverleners”of wat dat ook mag voorstellen.
Het zal wel dezelfde kant op gaan als het hostel aan de Pannenkoekedijk in Zwolle waar een gebruikersruimte en een nachtopvang voor zwaar verslaafden is gesitueerd en waar verslaafden de mogelijkheid word geboden om “vrijwillige euthanasie” te plegen onder begeleiding van sp4 opgeleide hulpverleners die niet in staat of willen zijn om verslaafde daklozen puur onder deskundige begeleiding te laten afkicken van hun verslavingen en hen te herleiden naar een normaal bestaan want dat kost teveel geld volgens de “deskundigen” bij de hulpverlenende instanties die meer belang hebben in het in stand houden van hun pseudo-werkgelegenheid en maatschappelijke status.
Het is gewoon een feit dat verslaafden aan de methadonverstrekking word gehouden want daar verdient de pharmacheutische industrie een belegde boterham aan en voor de kosten laat je gewoon de werkende burgers opdraaien.een kwart van de zorguitgaven gaat naar de verslavingszorg en dat bedraagt ongeveer 15 miljard euro op jaarbasis.
De gesubsidieerde hulpverlening is gewoon een onmenselijke industrie geworden en waar het de rijksoverheid kan worden aangerekend dat zij de maatschappelijke problematieken hebben doen laten ontstaan want is het niet zo dat de drugshandel in vroegere tijden in handen was van de Opiumregie die deel uitmaakte van het ministerie van financien.
En daar vond de zoveelste deskundige organisatie Creating Balance een gat in de markt en die stuurt zwaar verslaafde daklozen richting Thailand om daar bij boeddistische monnikken af te kicken maar waar ook een luchtje aan kleeft.
En alweer is er geen keuzemogelijkheden voor dak en thuislozen en verslaafden om zelf een instelling te kunnen uitkiezen waar zij gehuisvest worden en op weg geholpen naar de reguliere samenleving.
Zij worden iedere maal geconfronteerd met een evangelische zorginstelling/sekte die geen zorgaanbod heeft op maat en waar naar de hulpvraag van de client niet word geluisterd. ondanks alle DNV opleidingen HKZ certificaten.
Dit is de zorgboulevard van de Hr. E. Dannenberg CDA wethouder Zorg en Welzijn en WMO Zwolle die de belangen van het leger des heils voor 100% behartigd ook als lid van de raad van advies van het regionale zorgkantoor Achmea die de AWBZ gelden verdeelt.
Even ter herrinering de Hr. E. Dannenberg was vanaf 2000 tot 2003 directeur van CMO leger des heils Zwolle aan de burgemeester Walsumlaan 1 en is doelbewust in het wethouderschap zwolle geparkeerd door het CDA Over-IJssel dankzij voorzitster Mevr. A. Kastelein die toen zij CDA gemeenteraadslid Zwolle was ook nog als raadsgriffier van Zwartewaterland functioneerde wat ook niet is toegestaan volgens artikel 13 van de gemeentewet.
Het is allemaal mogelijk in Zwolle en andere gemeentes omdat er geen toezicht is vanuit de rijksoverheid op het beleid van gemeentes en waar men af gaat op de zuivere integriteit van politieke bestuurders al zitten zij in gemeentebesturen of op ministeries.
Misschien is de oorzaak te vinden in de geschiedenis van Nederland als koloniale mogenheid met imperialistische ambities en de VOC mentaliteit waar onze Nationale Ideoloog de Hr. J. P. Balkenende zo hoge pet van op heeft maar niet beseft dat de Gouden Eeuw allang voorbij is en wij ons moeten gaan aanpassen aan deze tijdgeest maar niet onze waardigheid en menselijkheid uit het oog moeten verliezen ook richting onze medemens uit andere streken die als uitgeprocedeerde asielzoekers zo de straat op worden gedonderd zonder onderdak en geld.
Want wat zijn wij toch barbaren geworden en hypocriet als er gesproken word over de christelijke normen en waarden.
Waar zijn die dan gebleven?
Waar een land zo klein op de wereldkaart nog kleiner is geworden door de geldbuidel tussen de oren wandelend met de handel en sjacherkoffer. -
U bevindt zich hier › Regio › Zwolle
SWZ en OB haken af aan Roelenweg
woensdag 26 oktober 2011 | 16:14 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 26 oktober 2011 | 16:16
ZWOLLE – Twee van de drie Zwolse corporaties hebben besloten niet te gaan investeren in de studentenhuisvesting (475 eenheden) aan Pannekoekendijk en Roelenweg.Het afhaken van SWZ en Openbaar Belang betekent dat deltaWonen, corporaties van buiten Zwolle, gemeente en ontwikkelaars op korte termijn een oplossing moeten vinden voor het gat van 7,5 miljoen euro, dat nu is ontstaan. ‘Trekker’ deltaWonen houdt hoop eruit te kunnen komen.
SWZen Openbaar Belang doen niet meer mee omdat ze – bij schaarser wordende middelen – de prioriteit leggen bij projecten elders in de stad. De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn opgelopen naar vier jaar, is de constatering, terwijl studenten doorsnee binnen een halfjaar woonruimte hebben gevonden.
-
Hoofdpagina
Categorieën
Gemeente
Hostel voor verslaafde daklozen in Zwolle
Hostel voor verslaafde daklozen in Zwolle dinsdag 22 januari 2008 Met ingang van maart 2008 komt er een speciaal hostel voor ernstig verslaafde dak- en thuislozen. In het hostel krijgen de bewoners een eigen kamer waar ze drugs mogen gebruiken. Ze krijgen 24 uur per dag zorg en begeleiding van Tactus verslavingszorg met als doel ze toe te leiden naar meer reguliere vormen van huisvesting. Met de komst van het hostel kan de gemeentelijke nachtopvang voor verslaafden teruggebracht worden van twintig naar vier bedden. Dit levert voor andere vormen van zorg een bedrag op van ruim € 400.000,-.
Het Leger des Heils gaat met dit geld onder andere meer doen aan het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Dan gaat het onder meer om opvang en begeleiding van gezinnen in crisissituaties. Doel is om deze gezinnen eerder hulp te bieden en, als huisuitzetting onvermijdelijk is, tijdelijke opvang te bieden op een plek waar de kinderen zo veel mogelijk zichzelf kunnen zijn. Daarnaast gaat het Leger des Heils verder aan de slag met de intensivering van bemoeizorg en dagbesteding.
Nieuwbouw Roelenweg Oost
Het hostel krijgt een plek in de nieuwbouw aan de Roelenweg Oost. Tot de nieuwbouw klaar is, naar verwachting medio 2011, zal tijdelijk ruimte worden gemaakt in de bestaande nachtopvang aan de Pannenkoekendijk. Het hostel wordt gefinancierd door Achmea zorgkantoor Zwolle.
In Utrecht zijn inmiddels goede ervaringen opgedaan met hostels. Waar enkele jaren geleden veel daklozen hun heil zochten in een tunnel onder winkelcentrum Hoog Catharijne, verblijven de meesten nu in de verschillende hostels verdeeld over de stad. De Utrechtse hostelbewoners blijken hun druggebruik te minderen en te reguleren. Hun behoefte aan meer hulp groeit (met name op het vlak van dagactivering) en de overlast en crimineel gedrag vermindert.
Verruiming openingstijden gebruiksruimte
Een deel van de huidige bezoekers van de gebruiksruimte kan met ingang van maart 2008 overdag terecht in het hostel. In overleg met Tactus is besloten dat de gebruiksruimte dan ook ´s ochtends open gesteld wordt. Dit betekent dat de bezoekers niet langer elders hun heil hoeven te zoeken, zoals op straat.
Stedelijk Kompas Zwolle
De komst van het hostel en de extra zorgverlening door het Leger des Heils passen in de doelstellingen van het Stedelijk Kompas. De gemeente wil met het Stedelijk Kompas Zwolle alle dak- en thuislozen tussen 2007 en 2014 in een passend hulpverleningstraject plaatsen. Het is er op gericht de leefomstandigheden van daklozen te verbeteren en een einde te maken aan hun zwervende bestaan. De daarmee gepaard gaande overlast wordt eveneens aangepakt. Verder wordt gewerkt aan het voorkomen van dakloosheid bij de naar schatting 250 personen die zich in een zeer kwetsbare positie bevinden. Het Stedelijk Kompas Zwolle is op 26 maart 2007 goedgekeurd door de gemeenteraad.Reacties (4)Bericht door R. Donker, op 2 februari 2009 om 14:22
Hostel aan de Pannenkoekedijk,het nieuwe speeltje van wethouder Zorg em kwelzijn Zwolle de Hr. E. Dannenberg.
Met veel bombarie geopend door publiciteitsbeluste grijze muizen maar aan de clienten word niets gevraagd hoe zij het hulpaanbod zien.
Veiligheid op straat!wegstoppen die verslaafde handel in wat hokjes en gewoon aan hun lot overlaten en dat doen zij ook met dakloze mensen in de nachtopvang Nel Banninkhuis en dagopvang Bonjour waar de stress en frustaties de mensen de strot uitkomt om genegeerd te worden door egoistische Nederland (gereformeerde blinden en doven )en opgejaagd worden op straat door gesubsidieerde blauwe oppassers en nachtwachten (stads) die zich thuis vervelen.Bericht door R. Donker, op 6 februari 2009 om 14:27
Ik ben als dakloze niet aan de drank of durgs verslaafd geraakt want zover krijgen corrupte politci mij niet met hun smerige beloftes en huichelachtige koppen.
Maar ik kom nogal wat “jongens”tegen die te maken hebben met de PKD en het beeld word iedere keer weer bevestigd van de “hulpverlener”met de zieke geest en het daaruit puilend machtsgevoel tegenover de clienten en hun als oud vuil behandelen. Ik hoop dat het zover mag komen dat zij zelf in zo”n situatie terecht komen en dan nog niet tot het besef komen dat er niemand om hun geeft tenzij je met een zak euromunten klaar staat en dan blijkt zo’n SPH opgeleide schaap vol van liefde en hulpvaardigheid bol te staan tot zover het hun uitkomt.
Bussemaker wil falende en graaiende zorgbestuurders voor de rechter te slepen,maar dan ook die”hulpverleners”die geen enkele verantwoordelijkheid en gevoel tonen tegenover hun medemens en alleen voor hun eigenbelangen en burgerlijke status of wat dat dan ook voorstelt opkomen.Bericht door R. Donker, op 18 februari 2009 om 16:46
In het artikel word ook nog gesproken over de bemoeizorg van het leger des heils met verslaafde dak en thuislozen.
Ik noem het gesubsidieerde inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en priveleven van burgers die door overheidsbeleid en een ontbrekend stabiel gezinsleven in hun jeugd in deze situatie beland zijn.
Wat geeft een door de CDA regering gesubsidieerde Evangelische sektebeweging als het Leger des Heils het recht om zich op te dringen in andermans leven met die doelstelling om via subsidies en AWBZ gelden en opbrengsten van een kledinglijn en soepmerk en het azen op nalatenschappen en aandelenemissies een organisatie in stand te houden met hun vastgoed,autopark en uniformpjes en legerstructuur en waar aan clienten totaal geen zorg en hulpverlening word geboden,maar zich toch presenteerd als een zorgaanbieder met DNV opleidingen en HKZ certificaten die totaal nietszeggend zijn.
Dit geldt ook voor RIBW Zwolle achter de WRZV sporthallen die bezig zijn met dezelfde praktiken en hevige concurrenten zijn met de Zwolse sektebeweging en allebei hebben zij een missie en dat is oplichterij.
Kom kijken in de nachtopvang Nel Banninkhuis en dagopvang Bonjour en spreek met de mensen maar gan niet uit van wat de lokale politiek u vertelt nog de media of de zogenaamde hulpverleners met hun SPH opleidingen maar niets uitvoeren.
Bedenk wel dat u voor de oplopende kosten opdraait en de daklozen niet verder geholpen is.Bericht door R.Donker, op 29 april 2009 om 14:06
Het Stedelijk kompas Zwolle is ontwikkeld door ene Remko de Paus die een of ander adviesbureautje heeft net als Ella Vogelaar en waar hij kennis heeft van het verkijgen van AWBZ gelden via allerlei onduidelije omwegen.
Remko de Pausmobiel is een slim mannetje (voor eigenbelang ) maar een ding is hij doelbewust vergeten en dat is een naald te plaatsen in het Stedelijk Kompas oftewel regievoering vanuit de ambtenarij en gemeenteraad van Zwolle.
Maar dat komt nooit van de grond gezien de keuze van ambtelijke kneuzen die niets weten van democratische beginselen en wet en regelgeving en de omgang met dak en thuislozenproblematieken of normen en waarden.
Hier geld het befehl van het college van B&W van Zwolle en dat is je voert onze opdrachten uit of anders vlieg je eruit,schijt aan de burgerbelangen.Dit artikel is vergrendeld: u kunt hier geen reacties (meer) plaatsen.Zwolle :: Geen prestige, maar prestatie!Rondetafelgesprek dak- en thuislozen
12-01-2006 • In een druk bezette zaal van restaurant Urbana moesten dinsdagavond de organiserende SP en PBZ met verschillende partijen, die de zorg voor de Zwolse dak-en thuislozen hebben, in een Rondetafelgesprek concluderen, dat er in Zwolle goede 24-uurs ketenaanpak ontbreekt. Vanuit de nachtopvang moeten verslaafden overdag tot 14.00 uur de straat op, omdat de Gebruiksruimte aan de Pannenkoekendijk dan pas open gaat. Met alle vervelende gevolgen en overlast van dien, stellen de partijen.
De gemeente Zwolle was de grote afwezige tijdens dit gesprek. Deze kreeg, toeval of niet, de wind flink van voren. Alle partijen, en daarbij ook een aantal aanwezige daklozen, waren het erover eens dat de regiefunctie van de gemeente in dit geval ver beneden peil is. Het moeilijk verkrijgen van een postadres voor daklozen en grote vraagtekens over de te realiseren Zorgboulevard kwamen ook aan bod. De SP kondigde tegen het einde van de bijeenkomst schriftelijke vragen bij het college aan, en zal later met een initiatiefvoorstel komen. GL/DG, ook aanwezig in de zaal, zal dit steunen.
Namens de organisatie waren aan de (ronde)tafel aanwezig Margriet Twisterling (voorzitster) en Albert de Boer.
Genodigden: G. Helbig van deltaWonen, A. Vasse van de RIBW Zwolle, J. van Ommen van de WRZV-hallen, B. Buma, van het Leger des Heils, M. Doesburg van het CAD, P. v.d. Linde van Politie IJsselland Zwolle Oost, F. Trompetter van SWZ en projectleider van de Herberg, A. v.d. Veer van Team VIA en C. Stiekema van Openbaar Belang.Joop van Ommen stelt heel duidelijk dat het de gemeente Zwolle is die de zorg voor de dak- en thuislozen tegenwerkt. Hij ervaart geen medewerking om problemen als een postadres voor de clienten van de Herberg te regelen. A. Vasse zegt, namens de Herberg, al 1,5 jaar met de gemeente te praten daarover, maar het lukt niet. Van Ommen: “de corporaties en de RIBW betalen dat nu bij de Herberg”. Twisterling merkt op dat een dakloze zonder postadres geen uitkering kan krijgen. Trompetter vindt dat de gemeente De Herberg moet erkennen als postadres. Van ommen vindt dat nu het grootste probleem. Buma benadrukt dat het Leger des Heils niet bepaald wie een uitkering krijgt. Dakloze Donker merkt op dat je ook zonder een postadres een uitkering kan krijgen. Andere aanwezigen beamen dat.
Projectleider van de Herberg Trompetter stelt dat er in Zwolle ongeveer 300 dak- en thuislozen zijn. Daarvan hebben er bij de verschillende nachtopvang er ongeveer 90 een plaats. Dan blijven er nog 210 over. Hij zou de de zorg willen centraliseren, en het kleinschaliger willen maken. “De Herberg is al te groot” maakt hij duidelijk.
Doesburg van het CAD / Gebruiksruimte zegt dat er een tekort aan opvang is voor met name de verslaafde dakloze. Overdag, vanaf 14.00 uur verblijven daar 35 en ’s nachts 20 personen. Ze stelt dat er niet meer geld door de gemeente beschikbaar is gesteld. Ze krijgen maar 7 uren per dag betaald, meer niet. Doesburg vindt het onderkomen aan de Pannenkoekendijk niet menswaardig.
Van Ommen: “deze mensen hebben geen besef van de dag. Ons ‘voorportaal’ is elke dag bezet. Een hond weet zijn plekje wel te vinden.”.
Politieman v.d. Linde moet ook constateren dat de ketenaanpak niet gesloten is. “Na de nachtopvang gaan de daklozen door de woonwijken. Ze worden wakker en moeten gebruiken, en de Gebruiksruimte gaat pas 14.00 uur open. Hij is voor een gesloten aanpak.
Van Ommen legt uit dat dat het ook van belang is dat de daklozen overdag bezig zijn. Hij heeft 20 – 25 man aan het werk in en rond zijn sporthal. “Niet alleen bed, brood en bad. Bezigheid is van groot belang”. Hij maakt zich erg druk als Helbig zegt dat De Herberg niet als sluitstuk van de keten erkend wordt. “Ze (gemeente) weten niet waar ze het over hebben. Het is één groot toneelstuk. En de verkiezingen komen eraan. Een ambtenaar zei me een keer ‘waar bemoei je je mee’.” Helbig: “En dan wordt ook nog een subsidieaanvraag afgewezen”. De provincie wil wel subsidie geven zegt Trompetter, maar die wacht op de gemeente Zwolle.
Trompetter vindt dat Zwolle voor daklozen niet per definitie aanzuigend is. “Als ik dakloos zou zijn, dan zou ik anoniem naar een andere stad gaan”. Dat is wat er gebeurd legt hij uit. Doesburg beaamt dat ze daklozen van buiten Zwolle helpt, maar huisvesten is een tweede. Van Ommen haakt in, en vertelt dat vanuit de Zwolse gevangenis personen bij hem komen. Of uit Duitsland zelfs. “Dan geeft van Dongen (bemoeizorg gemeente) wel wat klein geld uit de achterzak”, wat tot de nodige hilariteit leidde.
Een Zorgboulevard is wenselijk, maar niet met een woonfunctie vinden de partijen. Van Ommen: “een gezin met kinderen die een alcoholist ontmoet, zie je dat voor je ?”. Ook moeten ze de doelgroepen niet mengen zegt Trompetter. Er moet een scheiding komen van zorg en wonen. De Herberg en nachtopvang Nel Banninkhuis zullen geen onderdeel van de Zorgboulevard gaan worden. Buma legt uit, dat het zo zou moeten zijn, als wanneer een vrouw een knobbeltje in haar borst voelt ze op die dag verschillende disciplines in een ziekenhuis te spreken krijgt. Aan de bewoners van zowel de Kamperpoort als Dieze West is beloofd dat de opvang van daklozen en verslaafden tijdelijk zou zijn. Dat is zelfs de raad gepasseeerd, zegt de verbaasde Twisterling. Zij wil geen tijdelijke oplossing meer, maar een permanente. Doesburg zegt dat ze met verschillende partijen een brief naar de gemeente gaat sturen, om daarmee het ongenoegen en de onmogelijkheden van de Gebruiksruimte te laten blijken. Maar of dat financieel iets op gaat leveren ?
“In Amsterdam runt iemand een particulier huis waar 90 daklozen onderdak hebben. Die mensen krijgen geld voor kost en inwoning van de sociale dienst. Waarom kan dat hier nou niet”, stamelt Van Ommen. “Vroeger werden de mensen met een zakje geld door de sociale dienst uitbetaald, nu heb je een hok vol computers, en u kan dat niet” vult hij aan.
V.d. Linde vindt dat sommige organisaties nog niet goed met elkaar samenwerken en communiceren. “De gemeente heeft daarin een regiefunctie, en die mis ik”. ook constateerd hij dat de belangen niet altijd hetzelfde zijn. Twisterling is het daarmee eens. Het college moet een duidelijk beleid aansturen.
Met een persoonlijke dakloze-levensloop geeft Donker uitgebreid aan tegen welke muren hij aangelopen is. Vaak kon hij ergens een nachtje slapen, maar nergens kreeg hij de broodnodige begeleiding. Anderen merken ook op dat het met gemak 8 maanden kan duren voordat je als dakloze een uitkering geregeld hebt. Tenmiste, als je je afspraken niet mist…
Buma wil nog kwijt, dat er ook veel dingen goed gaan. V.d. Linde vindt dat de slagkracht vergroot moet worden, en dat je zaken dicht bij je eigen organisatie moet houden.
Doesburg zou graag snel een nieuwe Zorgboulevard willen realiseren. Als het aan haar lag heeft ze over 2 maanden een plan klaar, kan het naar de architect en staat de boulevrad er over 1,5 jaar.
Margriet Twisterling sluit de avond met de aankondiging dat ze het college schriftelijke vragen gaat stellen.
Na dit rondetafelgesprek had ik met korpschef de Hr. R. ter Linde een uitgebreide conversatie waarin ik het een en ander uitlegde over de opvanginstellingen en het beleid en waar ik mijn ervaringen in meetelde.De Hr. ter Linde toonde toen meer begrip voor de hele dak en thuislozenproblematiek maar was en is afhankelijk van de juiste inzichten en de politieke besluitvorming die tot nu toe nog steeds faalt omdat er niet naar de “ervaringsdeskundigen” word geluisterd maar waar ook met enig wantrouwen tegen aan moet woren gekeken omdat daar ook personen tussen zitten die niet het algemene belang dienen maar voor zichzelf bezig zijn er voordeel uit te halen als zogenaamde hulpverleners of straatadvocaten en dat geld ook voor diegenen die zitting hebben in clientenraden en die daarom ook niet betrouwbaar zijn.Clientenraden die niet onafhankelijk zijn,aangestuurd worden en gefinancierd door de instellingen zelf en waarvan leden medewerking verlenen aan het management als die de knelpunten in de AWBZ financiering willen aankaarten bij de staatssecretaris van het ministerie van VWS en waar het dus alleen gaat om de inkomsten voor de organisatie veilig te stellen maar aan het persoonlijke belang van de client word voorbij gegaan.