Zijn mensen kuddedieren? Zeker wel ,kijk maar op straat bij het winkelend publiek en in de opvang voor dak en thuislozen want er zit niemand bij met een eigen wil en karakter en daarmee enige geestelijke ontwikkeling.

Zijn mensen kuddedieren?
7 april 2009
geef waardering:
 
 

Lijken mensen op een op hol geslagen kudde gnoes of hebben we meer weg van een goed gestructureerde troep apen?

Bioloog en schrijver Patrick van Veen, bekend van het boek Help, mijn baas is een aap, houdt in Naturalis een workshop over het kuddegedrag van dier en mens. Quest stelde hem 3 vragen over het kuddegedrag van mensen.

Zijn mensen kuddedieren?
‘Nee, in een kudde zijn weinig individuele verschillen, is relatief weinig hiërarchie en zijn de groepsleden volgzaam. Dat geldt voor gnoes, maar niet voor mensen. Maar dat neemt niet weg dat mensen zich in sommige gevallen wel gedragen als een kudde op hol geslagen dieren. Een voorbeeld? De huidige kredietcrisis. Een klein groepje Nederlandse beleggers verkoopt hun aandelen en op onze beurs ontstaat meteen blinde paniek.

Nog een voorbeeld: nadat vliegtuigen het WTC-gebouw in New York doorboorde, besloot een deel van de werknemers in de torens naar boven te lopen, omdat een etage lager veel rook was. Ongelooflijk veel mensen volgden, terwijl ze met dit besluit absoluut geen overlevingskans hadden.’

Waarom vertonen we dan kuddegedrag?
‘Dat heeft te maken met de overlevingsdrang. Als een grote massa begint te hollen, lijk je wel gek als je als enige stil blijft staan. Psychologen proberen al een tijd grip te krijgen op dit gedrag. Na WO II probeerden wetenschappers er bijvoorbeeld achter te komen waarom miljoenen mensen Hitler volgden. Daarnaast heeft het vertonen van kuddegedrag ook te maken met sociale overleving. Neem jij een tegengestelde beslissing, dan heb je kans om uit de groep verstoten te worden.’

Dus bij mensen is het eigenlijk nergens goed voor?
‘Het hoeft niet slecht te zijn, als een groep maar gericht op een doel afgaat en samenwerkt. Tijdens protesten of demonstraties kan kuddegedrag juist een goed effect hebben. Het is wel waar dat kuddegedrag eerder een negatief dan een positief begrip is geworden. Mijn mening? Ik noem kuddegedrag eerder slecht dan goed. Ik zie mensen liever als een troep stronteigenwijze apen. Individueel verschillend, veel discussie en goed gestructureerd.’

De door de Rijksoverheid gepropagandeerde doelgroepenbeleid werkt niet maar word gewoon doorgedrukt met als verder gevolg een tegenover elkaar uitgespeelde samenleving.Waar kwamen we dat eerder tegen?Precies Nazi-Duitsland met hun arische gedachtegoed.

R.Donker | [Image] | 1 – 07 – 2011 | 15 : 34 uur

Het doelgroepenbeleid werkt  niet omdat elk mens/burger een eigen identiteit en achtergrond heeft en dat kan niet op een hoop gegooid worden en dan met drang en dwang mensen met problematieken op sociaal en cultureel gebied in een zelfde keurslijf/eenheidsworst persen omdat dit goedkoper is op het gebied van welzijnsgebied.
Helaas word dit systeem overal in de EU toegepast ook om de dak en thuislozenproblematiek op te lossen maar wat heeft geleid tot miljardenverspilling en waar grote stichtingen er wel bij varen die de afgelopen jaren duizenden daklozen beroofd van hun sociale rechten in opvang  gijzelen zwaar gesubsidieerd door de rijksoverheden en waar deze organisaties via onrechtmatige indicatiestellingen daklozen psychische stoornissen aansmeren om zo AWBZ gelden te claimen bij zorgkantoren maar waar de dakloze clienten niet resocialiseerden of doorstromen vnauit opvanginstellingen naar de reguliere samenleving.
Het was meer bedoeld om de eigen werkgelegenheid en inkomsten veilig te stellen en doelbewust beleid te maskeren want als deze problematiek was opgelost waren de zogenaamde sph 4 opgeleide hulpverleners/begeleiders en kamerleden hun gesubsidieerde tijdverdrijf kwijt,maar het gevolg is dat duizenden daklozen nu daadwerkelijk rondlopen met psychische en lichamelijke problematieken door het langdurig verblijf in gedeelde opvangruimtes waar bij laagdrempelig opvangbeleid iedereen bij elkaar geplaatst word en elkaar de kop gek maken met hun achtergronden en problemen en daarbij het hospitalisatiesyndroom oplopen,aan de drank en drugs geraken om de stress te verdrijven maar dat schijnt de onmenselijke politiek niet te interesseren want voor hun is het een ver van mijn bedshow.
Daaruit komen dus de oplopende kosten voor psychische zorg weer te voorschijn die een kwart van het AWBZ budget beslaat.
Over kortzichtig beleid gesproken,laat staan het gewauwel door politiek en bevolking over normen en waarden en respect voor de medemens,hier geld alleen maar hebzucht en egoisme en dat zie je aan het walgelijk gedrag van je mede-nederlanders autochoon of allochtoon die vreten,zuipen en schijten en met hun bankrekening vullen bezig zijn en als dieren leven.Maar aan zulke samenlevingen en machtspyramides komt altijd snel een anarchistisch einde dat heeft de geschiedenis wel geleerd.

Over anaconda15

1.80 meter lang blauwe ogen Nederlands Techneut en gek op wetenschap Erg handig en visionair
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s