From: kingkong1621@live.nl
To: bureau@nationaleombudsman.nl; cda.publieksvoorlichting@tweedekamer.nl; cdja.maastricht@gmail.com; christenunie@tweedekamer.nl; d66@tweedekamer.nl; fractiezwolle@sp.nl; g.wilders@tweedekamer.nl; groenlinks@tweedekamer.nl; h.drost@tweedekamer.nl; gvdkooy@hetnet.nl; hansborrel@home.nl; hart@sbs.nl; i.y.tan@chello.nl; info@kafkabrigade.nl; info@laatjenietkisten.nl; info@pgb.nl; informatielijn@nza.nl; l.jacobi@tweedekamer.nl; kamer@sp.nl; k.vaartjes@amnesty.nl; l.hartings@tweedekamer.nl; lvt@thuisloos.nl; meldjezorg@platformggz.nl; mjonkers@ggznederland.nl; nieuwsdienst@anp.nl; nieuwsdienst@trouw.nl; no.reply@nos.nl; politiek@nd.nl; pvda_voorlichting@tweedekamer.nl; pvv@tweedekamer.nl; r.beers@opvang.nl; redactie.elsevier@elsevier.nl; r.dboer@tweedekamer.nl; redactie@eenvandaag.nl; redactie@straatkrantbreda.nl; redactie@telegraaf.nl; redactie@trouw.nl; redactie@volkskrant.nl; s.hofstra@ggzberaad.nl; sgp@tweedekamer.nl; siod@minszw.nl; a.stoffelen@volkskrant.nl; straatadvocaten@gmail.com; tips@leeuwardercourant.nl; tros@radar.nl; voorzitter@dwars.org; vvdvoorlichting@tweedekamer.nl
Subject: RE: Samenwerking RIBW IJssel-Vecht en LIMOR en Eelke Blokker oprichter uitbuitbureau Pauropus bv. adviseur in Housing first project dat gedoemd is te mislukken door langdurig dakloosheid en het misbruiken van dakloze burgers
Date: Fri, 30 Mar 2012 13:16:44 +0200
Het leugenachtige welzijnsbeleid van de gemeente Zwolle een van de ondemocratische uitvoeringsorganen van de verspillende en falende Rijksoverheid
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/article610693.ece http://www.weblogzwolle.nl/content/view/9850/55/ lees reacties |
BB op de kaart
Sociaal > Opinie > Geef dakloze een eigen huis in plaats van opvang
Geef dakloze een eigen huis in plaats van opvang
Dakloosheid bestrijden met een huis is veel efficiënter dan met voorzieningen. Om dat te erkennen, moeten we ons standaard geloof en het denken in voorzieningen fundamenteel herzien. We moeten verantwoordelijkheid durven geven en vragen van mensen zonder onderdak.
Iedere dakloze droomt van een ‘huisje, boompje, beestje’. Maar hij of zij krijgt opvang. Opvang is effectief als het gaat om het bestrijden van overlast en het bieden van menswaardig onderdak. Maar welbeschouwd is deze voorziening ineffectief als het gaat om het herstel van daklozen. Dat komt doordat daklozen meestal meerdere problemen hebben. Het minst ingewikkelde probleem dat onderdeel is van ‘dakloosheid’, is het ontbrekende dak. Ingewikkelder problemen zijn psychische stoornissen, schulden, werkloosheid of een strafblad.
Daklozenopvang lost slechts het probleem van het ontbrekende dak op, maar biedt niet de juiste structuur en omgeving om de ingewikkelder problemen op te lossen. Van doeltreffende begeleiding, gericht op uitstroom, komt in de praktijk vaak weinig terecht.
Hulpverleners maken weliswaar trajectplannen waarin oplossingen voor problemen worden vormgegeven. Maar feitelijk gaat de meeste aandacht uit naar het beheersbaar houden van de voorziening.
Bovendien worden voorzieningen geëxploiteerd door één type zorginstelling, terwijl de populatie daklozen kampt met minstens acht verschillende typen primaire problemen. Het is daarom moeilijk voor iedereen de best passende zorg aan te bieden.
Daarnaast ontstaat bijna altijd een destructieve subcultuur in en om de opvang van kwetsbare cliënten die in aanraking komen met drugs, criminaliteit en handeltjes. Ook dat draagt niet bij aan uitstroom. Als je bovendien eenmaal een beroep op de opvang hebt gedaan, is het verdomd lastig eruit te ontsnappen. Dat kan hooguit via de ‘woonladder’: als je vooruitgang boekt met je trajectplan, krijg je een kamer in een flat die je deelt met drie andere ex-daklozen. Dat is een reuzenstap vooruit, maar veel ex-daklozen vallen snel weer terug. Dit is meestal eerder te wijten aan ruzies over het delen van de wasmachine, dan aan het gebrek aan woonvaardigheden.
Een huis is daarentegen in veel opzichten een stuk logischer als definitieve oplossing voor dakloosheid. Ten eerste wil de dakloze het zelf heel graag, wat niet voor de opvang geldt; dat is een soort noodzakelijk kwaad. Daarbij is de ingewikkelde problematiek van daklozen voor een hulpverlener vanuit een stabiele thuisbasis beter op te lossen dan vanuit de opvang. Ook kan een dakloze vanuit zijn eigen huis weer een sociaal netwerk en toekomst opbouwen. Een ambulante infrastructuur die bestaat uit eenvoudige huisjes verspreid in de stad, uiteenlopende professionals op fietsen, buurvrouwen en moeders die op bezoek komen, en dagelijks contact via Skype, is niet alleen veel effectiever, het is ook minimaal 30 procent goedkoper dan een voorziening.
In een gemiddelde 24 uursopvang kosten 24 plekken 25 miljoen euro bij een exploitatietermijn van 20 jaar (tarieven Nederlandse Zorgautoriteit 2009). Een ambulante infrastructuur kost voor diezelfde hoeveelheid cliënten ruim 17 miljoen euro, inclusief gemiddelde woonlasten (GGZ Noord-Holland Noord). Dakloosheid bestrijd je dus het meest efficiënt met een huis, niet met een opvangvoorziening.
Eelke Blokker
medewerker adviesbureau BMC en medeoprichter en oud-directeur van een daklozenopvang in Zwolle
Few people have the imagination for reality – Goethe
Eelke is de wandelende definitie van maatschappelijk ondernemerschap. Een problemsolver zonder poespas. Zo zette hij een daklozenopvang op en startte hij een werkbedrijf voor het granieten bestand van de WWB. Tegenwoordig werkt hij aan een privégevangenis, het verbannen van dakloosheid en het verbijzonderen van de bijzondere bijstand. Eelke houdt van actie en beweging, met name daar waar de overheid ophoudt en de samenleving het heeft opgegeven. Momenteel verorbert hij het werk van Michel Foucault voor zijn onderzoek naar het nieuwe nationale daklozenbeleid. Hij laat zich daarnaast inspireren door de weerbarstige, onderhandelbare, aanspreekbare en aanbelbare praktijk. Eelke won ooit een prijs voor de beste beleidsnota met een stuk dat geen beleidsnota was en werkt als adviseur voor o.a. gemeenten, zorginstellingen en woningbouwcorporaties.
#winstonwolf #doorbijten #madnessandcivilization #Banksy #murakami #werkennaarvermogen #wmo #bottomup #pannenkoekenalsontbijt #johnnycashatsanquentin
eelke@publiekewaarden.nl / LinkedIn
value reset
De democratische verzorgingsstaat staat onder druk. Individualisering en bureaucratisering hollen het draagvlak voor onze collectieve arrangementen uit. Onlangs zijn daar…
publieke winst
Publieke problemen zijn niet door overheid, burgers, civil society of markt afzonderlijk op te lossen. Ieder van deze domeinen kent zijn eigen waarde, belangen en kwalite…
Reactie op dit bericht
Was eerst taxi-chaffeur,volgde een eendagscursus Veiligheid en trad in dienst bij de afd. bijzondere doelgroepen gemeente Zwolle waar hij met collega Geert Kuper en ene Joop van Ommen directeur van de WRZV sporthallen met huurschulden aan de gemeente Zwolle gezamenlijk het uitzendbureau Pauropus bv. oprichten waar daklozen en WIA clienten gedwongen werden voor 50 eurocent per uur zware arbeid te verrichten in 4 dagdelen van 8 uur elk, ook onbetaalde arbeid in en rondom de WRZV hallen zoals het opbouwen van evenementen en bardiensten want dat scheelde Joop van Ommen weer duur betaald personeel met zijn “creatief boekhouden.
Als de dakloze slaaf niet kwam opdraven voor Pauropus bv.dan werd zijn of haar uitkering gekort of stopgezet wat in strijd is met Europese wet en regelgeving en ESH.
Eelke Blokker kwam elke vrijdagmiddag in de WRZV hallen de Pauropus slaven uitbetalen en waar zij maar 21 euro extra bovenop hun uitkering mochten bij verdienen en hij was kind aan huis bij Joop van Ommen en zijn knuffeldier zodoende werd Eelke later ook directeur van de Herberg aan de Nijverheidstraat en kon daar zijn onfrisse praktijken voort zetten met instemming van het gemeentebestuur van Zwolle.
En nu is hij dus een zogenaamde deskundige op dak en thuislozen problematieken maar eerder een bluffer met het joopvanommenvirus die niets voorstelt en in dienst bij BMC in Apeldoorn.
Zie ook de site bijstandsbond met de titel “daklozen papier prikken leger des heils” zwolle.
Geweldige uiteenzetting van de feiten!gr,
Gino
|
Hoofdpagina Categorieën Zwols Nieuws Samenwerking RIBW IJssel-Vecht en LIMOR
|
Eelke Blokker
medewerker adviesbureau BMC en medeoprichter en oud-directeur van de daklozenopvang de Herberg in Zwolle
28 maart 2006
Hot Aqua Blaster
Vanmorgen heb ik een presentatie gegeven over Pauropus aan de consulenten werk van de gemeente Zwolle. Om meer werk te kunnen verzetten en een diverser aanbod van klussen te genereren voor onze doelgroepen, willen we meer instroom vanuit Sociale Zaken ontvangen. Juist omdat we merken dat wanneer mensen weer wat doen, ze beter gaan functioneren. En ik denk dat…
…de consulenten ook wel overtuigd zijn. Er zijn al best veel mensen aangeleverd vanuit de Sociale Dienst, maar er moet blijvend aandacht zijn voor ons project. Het moet echt ingeburgerd raken in de stad. En dat krijgt aardig vorm. Dat is leuk om te zien.
Ik heb net ook een afspraak bevestigd met het Verweij Jonker Instituut. Dat onderzoeksinstituut gaat Pauropus landelijk als succesformule ondersteunen. Omdat deze benadering werkt voor onze groepen.
Morgen en overmorgen zit ik in Utecht. Er wordt een congres georganiseerd over de aanpak van dak- en thuisloosheid in Utrecht. Zij hebben een bepaalde ketenbenadering ontwikkeld die ze graag aan iedereen willen aanbevelen. Ik ga kijken, of wij daarmee onze keten kunnen verbeteren. Of misschien niet. Het is goed om met elkaar kennis uit te wisselen, en het is vooral leuk om eens op stap te gaan. We hoeven niet telkens zelf het wiel uit te vinden.
Eigenlijk is het een soort van bijscholing.
Gepubliceerd door Eelke om 12:12 pm | Reacties (2)
20 maart 2006
Een dagje op pad
Zal me een even voorstellen: ik ben Eelke, 25 jaar en werk officieel als beleidsadviseur bij de eenheid Wijkzaken van de gemeente Zwolle. Ik houd me bezig met heel veel onderwerpen op gebied van leefbaarheid, veiligheid en activering van doelgroepen.
Dat laatste vind ik wel het allerleukste. Ik ben in mijn functie projectleider van verschillende projecten waarin ‘bijzondere doelgroepen’ bijdragen aan onze stad.
Onder andere Watch!Out, dat is een project waarin risicojongeren surveilleren in een sloopwijk. En van Pauropus. Dat is een heus bedrijf waarbinnen veelplegers en dak- en thuislozen, maar nog veel meer mensen werken aan een schone en leefbare stad. Dat zou je in de eerste instantie niet verwachten van deze mensen, maar ze werken keihard.
De woningbouwverenigingen in Zwolle en de Sociale Dienst werken allemaal keihard om deze projecten succesvol te laten zijn. Door samenwerking kom je erg ver.
Vandaag ben ik in Amsterdam geweest om met een aantal mensen te praten over het bedrijf Pauropus (www.pauropus.nl) dat ik eigenlijk voor het grootste gedeelte zelf heb bedacht. Daar waren ze erg enthousiast over het verder brengen van dit bedrijf. Misschien gaat het wel in Amsterdam van start. Daar heb ik verder niet zoveel mee te maken, dat gaan andere mensen doen. Maar het is wel erg vleiend om te zien dat je ideetje goed uitpakt. En dat is nou meteen het leukste van werken bij een gemeente. Als je goede ideeen hebt, die tegemoet komen aan de juiste doelstellingen, zijn er zo twintig mensen die mee willen werken en er een succes van weten te maken.
Morgen meer