From: kingkong1621@live.nl
To: cda.publieksvoorlichting@tweedekamer.nl; cdja.maastricht@gmail.com; christenunie@tweedekamer.nl; d66@tweedekamer.nl; g.wilders@tweedekamer.nl; groenlinks@tweedekamer.nl; h.drost@tweedekamer.nl; gvdkooy@hetnet.nl; hart@sbs.nl; i.y.tan@chello.nl; info@kafkabrigade.nl; info@laatjenietkisten.nl; info@pgb.nl; informatielijn@nza.nl; l.jacobi@tweedekamer.nl; kamer@sp.nl; k.vaartjes@amnesty.nl; l.hartings@tweedekamer.nl; lvt@thuisloos.nl; meldjezorg@platformggz.nl; mjonkers@ggznederland.nl; nieuwsdienst@anp.nl; nieuwsdienst@trouw.nl; no.reply@nos.nl; politiek@nd.nl; pvda_voorlichting@tweedekamer.nl; pvv@tweedekamer.nl; r.beers@opvang.nl; redactie.elsevier@elsevier.nl; r.dboer@tweedekamer.nl; redactie@eenvandaag.nl; redactie@straatkrantbreda.nl; redactie@telegraaf.nl; redactie@trouw.nl; redactie@volkskrant.nl; s.hofstra@ggzberaad.nl; sgp@tweedekamer.nl; a.stoffelen@volkskrant.nl; straatadvocaten@gmail.com; tips@leeuwardercourant.nl; tros@radar.nl; voorzitter@dwars.org; vvdvoorlichting@tweedekamer.nl; cie.vws@tweedekamer.nl; zembla@vara.nl; w.tonissen@tweedekamer.nl; voorlichting@minvws.nl; ikg@zorgbelang-overijssel.nl; ikg@cmo-flevoland.nl; elly@straatconsulaat.nl; brandpunt@kro.nl; info@bijstandsbond.org; info@petersiebelt.nl; maatschappelijkeopvang@loc.nl; bureau@nationaleombudsman.nl; fraudebeheersing@zn.nl; info@fraudehelpdesk.nl; info@woonbond.nl
Subject: WMO belemmert opvang daklozen.hoezo zorgkosten langdurige zorg lopen uit de hand?
Date: Tue, 10 Apr 2012 13:49:55 +0200
- Home
- Nieuws
- > WMO belemmert opvang daklozen
WMO belemmert opvang daklozen
25 april 2007MAARSSEN – De opvang van dak- en thuislozen dreigt door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de knel te komen. Dat stelt de branchevereniging Federatie Opvang.
In de huidige situatie zijn de gemeenten op grond van de Welzijnswet verplicht om daklozen tot de opvang toe te laten, ook al komen zij uit een andere plaats. Deze Welzijnswet wordt nu al niet door alle gemeenten nageleefd. Met de komst van de Wmo wordt de landelijke toegankelijkheid verder uitgekleed, zo stelt de Federatie.
Link:http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BR5485
Verslechtering hulpaanbod
Vanaf 1 januari 2007 zijn gemeenten bij wet gelegitimeerd om een harder beleid te voeren. Volgens de Federatie leidt dat er toe dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. De verslechtering van het hulpaanbod zal grote gevolge hebben voor de gezondheid van cliënten en de leefbaarheid van buurten, zo voorspelt de Federatie.
Uitholling
Om de uitholling van het hulpaanbod voor dak- en thuislozen een halt toe te roepen, heeft de Federatie samen met de cliëntenraad van het Centrum voor Dienstverlening in Rotterdam een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. In deze petitie pleiten de partijen met spoed voor maatregelen om te voorkomen dat mensen door gemeenten geweigerd worden. Uitsluiting kan worden voorkomen door geen eisen zoals regiobinding te stellen. Indien dergelijke eisen wel worden gesteld, dient dat in samenhang te gaan met de overige centrumgemeenten. (ZorgVisie – Philip van de Poel)
dinsdag 8 november 2011
#Zorgkosten: #monopolies dicteren de #prijs
Philips heeft zijn vertegenwoordigers in een hele rij ziekenhuizen in Nederland of er overeenkomsten mee gesloten, die haar afzet garanderen. Uit het onderzoek blijkt dat deze situatie in de hele ziekenhuiswereld bekend is, maar van geen enkele regering hebben we tot nu toe iets gehoord over de noodzaak om dit aan te pakken. Die beperken zich tot verhogingen van de zorgpremie, de eigen bijdrage, het kleiner maken van het basispakket. Op artsen en apothekers wordt bezuinigd. Over de prijsopdrijving doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit net of de journalist hen iets nieuws vertelt. Ze gaan onderzoek doen. Benieuwd of ze de in Nederland ook hoog geprijsde medische apparatuur en medicijnen in het onderzoek meenemen.
Paul Schnabel – directeur van het Sociaal Planbureau en commissaris bij Shell – zegt in de Volkskrant dat er een nieuw ‘taboe’ doorbroken moet worden: ouderen moeten voortaan ook hun spaargeld inleveren om de zorgkosten te betalen. Hij wordt direct bijgevallen door oud-PvdA-leider Bos – nu dik betaalde consultant zorg bij KPGM. Bos verwijst ter verdediging naar Singapore, waar mensen al jong gaan sparen voor de zorg die ze als ouderen nodig zullen hebben. Daarmee suggereert hij dat mensen de zorg nu voor niets zouden krijgen. Een pertinente leugen: ouderen in Nederland hebben al vanaf dat ze gingen werken naast belasting premies betaald voor de ziektekostenverzekering en de AWBZ. http://www.rodemorgen.nl/
Lees ook:
–Gemeenten: te weinig geld voor WMO
– VNG wil uitstel WMO-aanbesteding
– Ross: “Zonder WMO dreigt stagnatie”
– Deventer begint met zorgloketten
Erik Dannenberg is wethouder van Zwolle en voorzitter van de VNG commissie Gezondheid en Welzijn. Hij is betrokken bij de onderhandelingen door de VNG over de decentralisaties AWBZ en jeugdzorg. Eerder was hij directeur van de maatschappelijke opvang van het Leger des Heils in Zwolle. In zijn betoog tijdens de ledenbijeenkomst stelt hij dat hij alle vertrouwen heeft in een goede afloop van de decentralisaties. Destijds in 1994 bij de decentralisatie van de maatschappelijke opvang naar de 43 centrumgemeenten is dat ook goed uitgepakt. Erik Dannenberg heeft aangegeven dat er drie grote transities voor de gemeenten zijn:
a. AWBZ decentralisatie
b. WWNV – WWB/WIJ
c. AWBZ decentralisatie JeugdzorgHij ervaart het als een bevrijding dat met de wijziging van de stelsels alle indicatiesystemen kunnen worden gereduceerd. We hebben te maken met een burger die steeds meer een claim neerlegt. Het gewone is kleiner geworden, het bijzondere is groter geworden. Toch is het aantal zieke mensen of gehandicapten niet echt toegenomen. Er moet dus weer meer uitgegaan worden van het gewone, de gewone burger die af en toe steun nodig heeft.
Op dit moment gaat van elke euro € 0,60 naar de uitvoeringskosten als verantwoording en administratie. Gemeenten gaan dat zo nooit doen. Dannenberg wil toe naar een systeem gebaseerd op vertrouwen in plaats van wantrouwen. Van een claimende burger die spreekt over rechten, naar maatschappelijke prestaties of outcome. We moeten af van een run op de zwaarste problematiek. Gemeenten moeten op: zoek gaan naar nieuwe creatieve wegen. Erik Dannenberg geeft de metafoor van een Tom Tom hulpverlener: je stelt het einddoel samen vast, maar de weg waarlangs is aan de professional. Het gaat er nu dus om volgens hem dat gemeenten samen met cliëntenorganisaties en zorgaanbieders bepalen wat de uitkomst van begeleiding moet zijn: hoe maak je de eindresultaten van de inzet van begeleiding zo concreet mogelijk?
Duidelijk is dat we moeten het samen moeten gaan doen. De zorg is individueel gericht. Welzijn is zoveel mogelijk collectief, bijvoorbeeld op wijkniveau. Dannenberg geeft aan dat hij meer voor een aanbestedingsvorm is, waarin de lokale deskundigheid en infrastructuur behouden blijft. De ervaringen met de huishoudelijke hulp zijn dat er veel totaal vreemde partijen opnieuw konden gaan beginnen in elke gemeente. Dat kan de bestaande en opgebouwde infrastructuur in een gemeente teniet doen. Graag wil hij dat voorkomen.