RE: 2006 ‘De deal met Zalm’ en het niet naleven door gemeentes van de Welzijnswet 1994 en de WMO waar de maatschappelijke opvang onder valt

Dit artikeltje gaat op mijn blog en waar de voormalige minister van Financien Gerrit Zalm enkele opmerkelijke uitspraken doet over de dak en thuislozenproblematiek en de vele ministeries en organisaties die zich hier mee bezig houden en daarom word er niets opgelost.
Ik had in oktober 2006 een persoonlijk gesprek met de Hr. Gerrit Zalm in de Proosdij waar hij een toespraak hield over armoede in Nederland  en waar ik hem na  afloop van zijn toespraak vroeg of hij  als dakloze onder bruggen of in een busabri heeft overnacht etc.,hij bekende mij dat ministeries langs elkaar heen werkte op het gebied van de dak en thuislozenproblematiek en ik beet hem toe dat dit oud nieuws was.
Wat heeft een zogenaamde kerkelijke organisatie zoals het leger des heils van doen met de dak en thuislozen en het huisvesten en bieden van bed,bad een brood en meer niet,maar dan blijkt deze organisatie gewoon een sekte te zijn met een eigen visie op het christendom en waar zij in de tweede wereldoorlog tijdens de nazibezetting verboden werd maar een beroep deed op de wet voor kerkgenootschappen om zo hun “maatschappelijk werk” voort te zetten.
En dan tijdens de jaren 80 van de vorige eeuw krijgen zij opdracht om na de verzelfstandiging van de woningcorporaties door het kabinet Lubbers om de groeiende aantallen dak en thuislozen op te vangen die ontstaan door het daarop volgende sociaal-economisch wanbeleid en worden daar ruim voor gesubsidieerd en hoeven dan opeens niet meer met de collectebus langs de deuren want het Leger des Heils zag een gat in de markt in het opvangen van dak en thuislozen zowel gezinnen met kinderen als alleenstaanden samenwerkend met corporaties en daarbij nog deze dakloze burgers benadeelde, financieel uitplukken en oplichten door hen wijs te maken dat zij zorg en begeleiding/hulpverlening ontvangen.
 
Gegroet de Hr. R. Donker te Zwolle

 
 
         
 
 2006 ‘De deal met Zalm’
Het Plan van aanpak G4 en het persoonsgerichte maatwerk

In 2006 startten de vier grote steden samen met de rijksoverheid een offensief tegen dakloosheid. Officieel staat dit beleid bekend als Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang, dat inmiddels onder de naam Stedelijk Kompas ook navolging heeft gekregen in andere grote en middelgrote centrumgemeenten. De drijvende kracht achter deze voortvarende aanpak was een minister van wie eigenlijk niemand dit had verwacht: Gerrit Zalm.

Zalm werd met de realiteit van daklozen geconfronteerd toen hij in 2004 het rapport Een bankrekening voor iedereen kreeg aangeboden. Het rapport, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken en het Leger des Heils, maakte duidelijk dat het voor daklozen bijna onmogelijk was om een bankpasje te krijgen. Vooral de indringende verhalen van luitenant-kolonel Ina Voorham, directeur Welzijn en Zorg van het Leger, zette de minister van Financiën aan het denken. Op uitnodiging van Voorham bezocht hij een aantal sociale pensions.

Wat hem verbijsterde, zo schreef hij later in zijn weblog, was de enorme hoeveelheid betrokken instanties. Alleen al in politiek Den Haag telde hij zeven ministeries die zich met dakloosheid bezig hielden. Verder zag hij: ‘zorgverzekeraars, woningbouwverenigingen, opvanginstellingen (zoals het Leger des Heils), psychiatrische inrichtingen, de GGD en nog meer. Dit is bestuurlijk extreem ingewikkeld en dat dak- en thuislozen in dit mijnenveld hun weg kunnen vinden, is een illusie.’

Een effectieve aanpak moest niet bij voorzieningen, maar bij personen beginnen, meende hij. Zalm haalde in 2005 de vier wethouders van de grote steden om tafel. Vooral de PvdA-wethouders (Hans Spekman – Utrecht, Jetta Klijnsma – Den Haag en Hannah Belliot – Amsterdam) hadden zo hun twijfels: een VVD-minister van Financiën die de dakloosheid wil aanpakken – klopt dat wel? Maar de gedreven Zalm liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Hij organiseerde een Grote Daklozenconferentie, waar bewindslieden, wethouders en de bestuurders van opvanginstellingen en de Federatie Opvang de basis legden voor het Plan van Aanpak, dat op 7 februari 2006 officieel werd gelanceerd. Rijk, gemeenten en opvanginstellingen schaarden zich achter een dubbele doelstelling: hulp aan daklozen via een persoonsgerichte maatwerkaanpak en het tegengaan van verloedering, waar nodig met behulp van ‘dwang en drang’. Met als motto: ‘geen dakloze moet in de grote steden de nacht op straat doorbrengen’. Daarbij hielp het natuurlijk enorm dat Zalm daarvoor gedurende vier jaar jaarlijks ruim 120 miljoen euro wist vrij te spelen.

Het heeft gewerkt. Sinds 2006 zijn in de vier grote steden zo’n 10.000 dak- en thuislozen op weg geholpen naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan onder dak. Het aantal buitenslapers is zeer fors teruggebracht, en overlast en criminaliteit zijn met ruim 50% afgenomen. Al in 2009 meldde de Federatie Opvang dat voor het eerst in honderd jaar een daling te zien was in de vraag naar nachtopvang.
Het Plan heeft bovendien een sterke impuls gegeven aan een andere vorm van ondersteuning. De persoongerichte aanpak is er vooral op gericht om mensen in staat te stellen zelfstandig te leven en om ze te laten participeren in sociale netwerken. Huisvesting, inkomen en dagbesteding zijn daarvoor cruciale ingrediënten. De begeleiding is daardoor verschoven van opvangen in een voorziening naar ondersteunen in het dagelijkse leven, een principe dat ook gestimuleerd wordt door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Met een ingewikkeld woord wordt deze trend in de opvangsector ook wel aangeduid als ‘ambulantisering’: populair gezegd de professionele ondersteuner komt naar je toe.

Zijn daarmee alle problemen rondom dak- en thuisloosheid nu opgelost? Nee. Dak- en thuislozen zijn er en blijven er. Bij de poorten van de opvang melden zich nieuwe groepen, zoals Midden- en Oost Europeanen, die door het in het Stedelijk Kompas vastgelegde principe van regiobinding vaak op gesloten deuren stuiten. Ook de behoefte aan crisisopvang en vooral preventieve maatregelen is niet minder geworden.

Feit blijft echter dat de opvangsector met ‘de deal van Zalm’ (de uitdrukking is van Marianne van den Anker – de Leefbaar-Rotterdam-wethouder die als vierde wethouder aan de wieg stond van het Plan van Aanpak) niet alleen vele duizenden mensen perspectief heeft geboden, maar ook als sector een belangrijke inhoudelijke stap voorwaarts heeft kunnen doen. Gerrit Zalm zag het zelf als ‘een van zijn belangrijkste politieke prestaties’, maar de echte credits gaf hij in 2011 toch aan Ine Voorham. Ter gelegenheid van haar afscheid bij het Leger stak hij (inmiddels topbankier bij ABN-Amro) zijn bewondering niet onder stoelen of banken: ‘Het lukte haar telkens weer om belangrijke zaken op zo’n manier onder je aandacht te brengen dat je meteen werk maakte van een oplossing.’

Publicatiedatum: maart 2012,
laatste wijziging: 20 april 2012.
Auteur: Bernd Timmerman

U bent hier: Home » De Peperbus » Nieuws » ribw begeleid wonen echt zo begeleid?

Veel mensen denken aan ribw een goede organisatie qua begeleid wonen.. maar is dat wel echt zo? worden de afspraken wel goed nageleefd en is de begeleiding wel echt zo een goede begeleiding? dit verhaal is echt gebeurt en speelt zich nu nog steeds af bij de ribw begeleid wonen in zwolle! een goede vriend ging in juni 2009 begeleid wonen doen en kwam in een huis terecht. het begin verliep daar heel goed en hij kreeg complimenten dat hij best zelfstandig was met koken en schoonmaken. de eerste goede indruk dus. vanaf februari 2010 kreeg hij in het begeleid wonen een appartement toegewezen die hij ook aannam. en daar begon het eerste probleem wat niet door de beugel kon. via een chatsite van een game kende hij verschillende mensen waarvan eentje een vrouw van 27 zijn begeleidster weer kende. toen haar iets niet zinde wist ze bij de begeleidster het dossier van hem in handen te krijgen. iets wat absoluut niet mocht gebeuren en ook strafbaar is. mijn goede vriend ging verhaal halen bij zijn begeleidster en die gaf hem daarop een officiele waarschuwing want zij was de baas. in de hele tussentijd was hij ook sinds januari werkloos en kreeg voor drie maanden bijstand. een persoon die bij ribw zit heeft normaal gesproken recht op een uitkering maar hij werd er voor afgewezen. met als gevolg geen inkomens meer. ondertussen ging hij door andere trammelant naar een nieuw ribwhuis en daar werden alle problemen vermedigvuldigt. hij werd niet toegelaten voor een opleiding omdat die al vol was maar kreeg wel studiefinanciering. omdat hij inmiddels schulden had voelde hij zich noodgedwongen de studiefinanciering te blijven houden om alles te blijven betalen aan rekeningen. zijn begeleiding wist dat en liet het alsof zoiets normaal is gebeuren. voor de rest wonen er in dat huis twee andere bewoners waarvan eentje voor mijn vriend en huisgenoot sfeer onleefbaar maakt door ze proberen wegtepesten, onzinnige klachten door te geven en ze afteluisteren. kortom geen privecy. en wat zegt de begeleiding hier over? julliie zullen vast zelf naar gemaakt hebben. ondertussen loopt dit verhaal nog door en situatie word steeds ernstiger. mijn goede vriend en zijn huisgenoot die hier onder lijden krijgen het steeds zwaarder. internet en televisie zijn door hoge schulden afgesloten. de huisgenoot is depressief aan het worden, mijn goede vriend gaat hier ook aan onderdoor. ook heeft begeleiding gedreigt om muziekapparatuur intenemen terwijl dat niet eens mag en de andere huisgenoot lacht hier samen met begeleiding om. en dat is dus het ribw begeleid wonen in zwolle! dat is toch niet normaal?!

Over anaconda15

1.80 meter lang blauwe ogen Nederlands Techneut en gek op wetenschap Erg handig en visionair
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s